PREDSJEDNICA U ZEMUNIKU Predstavljeni izvidničko-borbeni helikopteri Kiowa Warrior PREDSJEDNICA U ZEMUNIKU Predstavljeni izvidničko-borbeni helikopteri Kiowa Warrior
Pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, prezentirana su... PREDSJEDNICA U ZEMUNIKU Predstavljeni izvidničko-borbeni helikopteri Kiowa Warrior

Pet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, prezentirana su danas, 10. kolovoza 2016. u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Prezentaciji su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes, ministar obrane Josip Buljević, zamjenik ministra Tomislav Ivić, ravnatelj VSOA brigadni general Ivica Kinder, pomoćnici ministra obrane Nikola Brzica, Zoran Piličić i Zdravko Jakop,  načelnik GS OSRH general-zbora Mirko Šundov, brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik HRZ i PZO-a te brigadir Karol Lučan, zapovjednik 93. zrakoplovne baze, gdje će helikopteri biti stacionirani kao sastavni dio Eskadrile helikoptera.

Kolinda Grabar Kitarovic-800x433

Uvodnu prezentaciju za goste je održao brigadir Davor Tretinjak, voditelj Projektnog tima i načelnik Stožera 93. zb, ukratko ih upoznavši sa cjelokupnim projektom odabira, dopremanja, prihvata i uvođenja u operativnu uporabu helikoptera kao i s njihovim karakteristikama i značajem za HRZ i PZO.

Naime, prvih pet helikoptera, tri simulatora, naoružanje i ostala pripadajuća oprema dopremljena je u bazu Zemunik 30. srpnja američkim avionom C-5, dok će preostalih 11 helikoptera i opreme stići u drugoj isporuci zračnim putem na istoj relaciji Alabama-baza Zemunik. Riječ je o helikopterima koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom te odgovarajućom količinom ubojnih sredstava (streljivo 12,7 mm, školske nevođene rakete 70 mm (Hydra) te vježbovne vođene rakete (Hellfire 114-AGM).

phoca_thumb_l_kiowe_zadar_10082016_01-640x427

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Ministar obrane Josip Buljević ovom je prigodom zahvalio Vladi Sjedinjenih Američkih Država, glavnom savezniku na području obrane i sigurnosti i strateškom partneru OS RH na ovoj vrijednoj donaciji, naglasivši kako ona predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje dviju zemalja.

„Ovi helikopteri omogućuju našim Oružanim snagama dosezanje novih obrambenih sposobnosti. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti i tehničari, dobivaju suvremena sredstva. Vjerujem kako će ovi helikopteri biti ona točka koja će vas potaknuti na nove iskorake, nadogradnju znanja i vještina, stjecanje novih iskustava. Pokazuju i našu odlučnost u provedbi procesa zamjene sredstava istočne tehnike suvremenim zapadnim sredstvima“, kazao je ministar, ističući kako će ovi helikopteri u rukama hrvatskih pilota, biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosnim ugrozama i nova mogućnost doprinosa jačanju sigurnosne arhitekture.

Helikopteri, koji danas počinju ulaziti u sastav naših Oružanih snaga, tek su jedan od segmenata snažne potpore i pomoći koju su Republika Hrvatska i njezine Oružane snage dobili od naših strateških partnera, dodao je ministar Buljević napomenuvši kako pomoć SAD-a Republici Hrvatskoj kroz brojne programe, iznosi više stotina milijuna američkih dolara te izrazio uvjerenje da će suradnja dvije države i oružanih snaga i dalje teći uzlaznim smjerom, na obostranu korist.

Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes naglasila je ovom prigodom kako je modernizacija hrvatske helikopterske flote bila cilj i Hrvatske i SAD-a, te kako će širok spektar civilno-vojnih zadaća koje se njima može odrađivati dodatno povećati hrvatske vojne sposobnosti, posebice u misijama održanja mira. Naglasila je kako je Republika Hrvatska u ovom dijelu Europe značajan i odgovoran partner i saveznik te je primjer drugima kako treba izgrađivati i doprinositi zajedničkom sigurnosnom okruženju.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovom je prigodom istaknula kako je opremanje HRZ i PZO ovim helikopterima učinjeno uz pomoć SAD-a, našeg strateškog saveznika, na kojeg ćemo se oslanjati i u budućnosti u razvoju naših obrambenih sposobnosti, te kako ono govori o povjerenju američkih saveznika u naše obrambene sposobnosti i mogućnosti. Istaknula je kako ovim helikopterima podižemo borbenu spremnost naših Oružanih snaga na višu razinu ali i kako je njihova prvenstvena funkcija biti u zaštiti suverenosti i sigurnosti RH i u potpori savezničkih napora u sadašnjim i budućim misijama. Predsjednica je naglasila kako sigurnosno okruženje traži povećana ulaganja u opremanje novim sustavima, a ovi su helikopteri prvi korak, te dodala kako slijedi i opremanje zapadnim tipom transportnih helikoptera. Uputila je pohvale svima iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH koji su bili uključeni u ovaj projekt te zahvalu SAD-u na savezništvu i prijateljstvu koje je posebno izraženo na području obrane i sigurnosti.

Projekt uvođenja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u operativnu uporabu obuhvaća opremanje sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior uključujući cjelokupnu obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja, te uspostavu logističkog sustava opsluživanja i održavanja helikoptera na korisničkoj razini što će rezultirati dostizanjem nove izvidničko-borbene helikopterske sposobnosti.

Za podmirenje ukupno ugovorenih obveza od 34,8 milijuna USD, dio sredstava u iznosu od 20,1 milijuna će biti osiguran iz fondova pomoći Vlade SAD, a preostali dio u iznosu od 14,7 milijuna USD financirat će se  iz proračuna MORH-a. Pored navedene financijske obveze prema Vladi SAD-a, MORH je obvezan podmiriti i PDV u iznosu od cca 90 milijuna KN. (Realna nabavna cijena 16 novih helikoptera („flyeway cost“ jednog helikoptera je 13 milijuna USD) i 3 trenažera je preko 220 milijuna USD (cca 1,5 milijardi KN).

Foto: MORH