GALERIJA Predsjednik Milanović na Sveučilištu: “Zadar je napredan i poseban grad”!

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas u Zadru na svečanoj sjednici u prigodi obilježavanja 20. obljetnice rada i proslave Dana Sveučilišta u Zadru, na kojoj je poručio da je Sveučilište u Zadru,  kao i Grad Zadar, pravi mali biser.

„Ovaj grad sve više poprima lice jednog ugodnog, uređenog, njegovanog, akademskog i turističkog grada. Uvijek je bio važan, napredan i poseban, a njegova povijest je posebna, ona je hrvatska, slavenska“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Nadalje, čelnicima Sveučilišta poručio je da budu rigorozni kada je u pitanju akademska korupcija. „Po meni to je najopakiji oblik korupcije jer akademija nije za svakoga. Akademija je jedan prostor u koji se ulazi kada si spreman igrati po pravilima tog prostora, po posebnim pravilima i nema preko reda. Fakultet nije za svakoga, ali je za svakoga tko želi raditi i tko se želi ponašati po rigoroznim pravilima“, pojasnio je Predsjednik.

Ponovio je i svoj stav kako treba više novca izdvajati za znanost. “Mi nismo siromašna zemlja, mi smo zemlja višeg srednjeg dohotka. Međutim, ulaganja i izdvajanja za znanost, za znanstvene projekte i za sveučilišta nisu dovoljna. Znam da država može više. Naravno da država ne može dovesti one projekte koje financira Europska unija, to morate sami i za to je također potrebno znanje“, rekao je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na obilježavanju Dana Sveučilišta u Zadru govorili su gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, predsjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, ministrica kulture i medija i izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen-Koržinek i župan Zadarske županije i  izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Božidar Longin.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

Tijekom boravka u Zadru predsjednik Milanović posjetio je i Muzej antičkog stakla te obišao njegov postav.