Predsjednik Republike Albanije u radnom posjetu Zadru Predsjednik Republike Albanije u radnom posjetu Zadru
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u Zadru s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom prilikom njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj. Susret dvoje predsjednika... Predsjednik Republike Albanije u radnom posjetu Zadru

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u Zadru s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom prilikom njegovog radnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Susret dvoje predsjednika započeo je u zadarskom naselju Arbanasi, u samostanu Školskih sestara franjevki gdje su se predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Meta susreli s građanima te se upoznali s poviješću Arbanasa. Arbanasi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra te se taj dio grada po njima i zove.

 

“Iako su sačuvali svoj identitet, ime Arbanasa brzo je postalo sinonim beskompromisne odanosti hrvatskoj domovini i katoličkoj vjeri, što ih je nerijetko izložilo društvenoj marginalizaciji i progonima, posebice u vrijeme fašističke i komunističke vladavine u Hrvatskoj”, kazala je hrvatska Predsjednica u prigodom obraćanju. Naglasila je i kako su dali izniman doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. “Ponosni na svoju tradiciju i porijeklo, a potpuno ukorijenjeni u hrvatski identitet, Arbanasi ostaju trajna poveznica hrvatskog i albanskog naroda”, kazala je.

 

Veze Hrvatske i Albanije i danas su jake i bliske, kazala je Predsjednica. Kao članice NATO-a sudjeluju u izgradnji sigurnosti u jugoistočnoj Europi, danas suočenoj s novim izazovima, dodala je. “Poput izazova migracija na koji Europa nema jedinstven odgovor, što nas upućuje na potrebu čvršćeg sigurnosnog povezivanja kako bi očuvali sigurnost naših granica i osigurali preduvjete za stabilan gospodarski razvoj i priključenje razvijenim državama Europe”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Naglasila je kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu Albaniji kao zemlji kandidatkinji za ulaz u Europsku uniju, jer je to najbolji put za sigurnost jugoistočne Europe, nastaviti unapređivati gospodarsku suradnju i zajednički štititi Jadran od onečišćenja.

 

Nakon boravka u Arbanasima, Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Albanije u zadarskoj Gradskoj vijećnici održali su sastanak sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom, gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem i predsjednikom Županijske gospodarske komore Zadar Dariom Jurinom. U Velikoj vijećnici dvoje predsjednika otkrili su spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti velikog albanskog junaka Jurja Kastriotića Skenderbega.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.