Predstavnici Općine Vir položili vijenac za poginule branitelje povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti danas su na virskom groblju predstavnici Općine Vir uz centralni križ položili vijenac i upalili svijeću za virske i sve druge hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu. 

Uz načelnika Marina Radovića i općinskog vijećnika Antonija Vučetića, polaganju vijenca i paljenju svijeća prisustvovali su direktori komunalnih poduzeća i ustanova te općinski pročelnici. Kod Središnjeg križa mjesnog groblja na obilježavanju Dana državnosti bili su direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić, direktor Vir zaštite Darko Bašić, direktor Čistog otoka Željan Kalac, direktor Vir održavanja Marko Klanac, direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, ravnateljica Dječjeg vrtića Smješko Julijana Begonja te pročelnica Upravnog odjela Ureda načelnika Kristina Perić, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Ante Orlić i pročelnica Upravnog odjela za lokalne poreze Sanja Čulina

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća. Od 2001. i donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, do 2020. ovaj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskog sabora. Novi Zakon iz studenoga 2019. odredio je da se 30. svibnja ponovno, kao prije 2001., obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.