PREKRASNO OBOJENA VELIKA PISANICA KRASI BIOGRAD Djeca oduševljena!

I ove godine uoči Uskrsa, velika šarena pisanica krasi prostor na rivi ispred biogradske Gradske uprave.
Ugodan prizor za žitelje, ali i prve turiste koji već pomalo otvaraju predsezonu u Biogradu.
Pisanica dimenzija cca. 2,05m x 1,5m jedna je iz projekta „Pisanica od srca“, koji je prva u Hrvatskoj pokrenula Turistička zajednica Koprivničko – križevačke županije. U Biogradu se nakon svečanog otkrivanja izlaže već treću godinu za redom uoči Uskrsa, na veselje djeci, žiteljima grada i prvim turistima. Oslikali su je hrvatski umjetnici naive Zlatko Štrfiček, Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Joković. Golema uskrsna pisanica spaja uskršnji običaj oslikavanja jaja i naivnu umjetnost u jedno, a njena je posebnost i u tome što je oslikana primorskim motivima.

Cijeli projekt „Pisanica od srca“ započet je još 2007. godine i do danas su velike pisanice, koje su oslikali umjetnici naive, obišle brojne hrvatske, europske i svjetske gradove, prenoseći poruku ljubavi, mira i života.
Velike pisanice oslikane tehnikom naive postale su danas prava svjetska atrakcija.

Od tada, pa do danas, gotovo da je lakše nabrojiti koji je gradovi još nisu izložili na svom javnom prostoru, a jedna je Pisanica od srca darovana i Svetom ocu u Vatikanu. Primjerice New York, Klagenfurt, Salzburg, Beč, Prag, Rim, Milano, Bruxelles, Riga, Pariz, tek su neki od europskih i svjetskih gradova kojima su dodijeljene Pisanice od srca. Kod nas u Hrvatskoj su ukrašavale Zagreb, Varaždin, Đurđevac, Dubrovnik, kao i mnoge druge manje hrvatske gradove koji su ih dosad primili i izlagali.

O projektu „Pisanica od srca“ televizijska ekipa Associated Pressa, jedna od najuglednijih i najvećih medijskih agencija na svijetu, snimila je prilog, pa je red da i mi naše čitatelje uoči Uskrsa prigodno upoznamo o čemu je ovdje zapravo riječ, jer mnogima ovi podatci nisu poznati. Projekt je do sad već osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja uspješnosti i prepoznatljivosti, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, u svim njegovim dijelovima ( izložba „Ususret Uskrsu“, suvenir „Pisanica od srca“).

U kratkom video prilogu upoznajte autore biogradske pisanice i kako zapravo nastaju mnoge druge pisanice iz spomenutog projekta: https://www.youtube.com/watch?v=msncof_XdbM

Zaključak je kako se i Biograd svrstao u niz privilegiranih gradova koji su postavljanje velike, prelijepo oslikane uskršnje pisanice iskoristili i kao osebujnu uskršnju čestitku svojim žiteljima i gostima u predsezoni.

Gordana Šarić

Foto: Jelica Farkaš