Premijer Plenković na otvorenju ‘Centra za kreativne industrije’ u Zadru Premijer Plenković na otvorenju ‘Centra za kreativne industrije’ u Zadru
Danas u popodnevnim satima svečano je otvoren „Centar za kreativne industrije“ na završnoj konferenciji projekta, na kojoj je nazočio i predsjednik vlade Republike Hrvatske... Premijer Plenković na otvorenju ‘Centra za kreativne industrije’ u Zadru

Danas u popodnevnim satima svečano je otvoren „Centar za kreativne industrije“ na završnoj konferenciji projekta, na kojoj je nazočio i predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji se ujedno i obratio sudionicima konferencije uz župana Zadarske županije Božidara Longina i ravnateljicu ustanove Inovacije Katarinu Colić. Na konferenciji su nazočile i  ministrice Nataša Tramišak i Nina Obuljen Koržinek, džavni tajnici Šime Erlić i Šime Mršić, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican te ostali cijenjeni uzvanici.

Nakon izvrsne izvedbe hrvatske himne zadarske sopranistice Nele Šarić, predstavljen je uzvanicima video o centru. Uzvanike je na početku konferencije pozdravila ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Katarina Colić. 

„Zadarska županija u svojim strateškim dokumentima prepoznala je sektor kreativne industrije kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj. To je sektor u kojem je prepoznat nedostatak prostora, opreme i specijaliziranih edukacija i upravo iz tih razloga županijska Ustanova Inovacija je krenula u pripremu ovog projekta.

Od same projektne ideje koja je potekla od poduzetnika, njene razrade, pripreme projektne dokumentacije, ishodovanja svih potrebnih dozvola, odluke o financiranju, provedbe projekta prošlo je dugo vremena i upravo zato me posebno veseli biti sa svima vama danas ovdje. Ovaj projekt je rezultat koordinirane suradnje između regionalne samouprave, gospodarstva, sveučilišta i strukovnih škola koja je ključna za gospodarski razvoj naše županije“, kazala je Colić.

Župan Božidar Longin pozdravio je sve uzvanike i naglasio važnost ovog i sličnih centara, a ovo je već treći centar poslovne infrastrukture u županiji nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu. Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih, europskih sredstava.

Župan je naglasio: „Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u kojem je Zadarska županija partner, a kao što znate, nositelj je naša županijska agencija INOVacija. 

Posebno nas veseli da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije, za čiju je realizaciju ustanovi INOVAcija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 20 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta nešto je veća od 30 milijuna kuna.  

Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti.“ 

Longin je naglasio kako želimo PAMETNU županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je na kraju krajeva i osnovana županijska agencija INOVAcija

Andrej Plenković je pohvalio Zadarsku županiju i naglasio kako su ovakvi projekti put kojim trebamo ići i kojim idemo te kako će nastaviti kao Vlada podržavati ovakve pametne, moderne projekte kao i do sada. Ovo je novi važan sadržaj za Zadar, za mlade, za poduzetnike, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti.

Ovakvi projekti otvaraju radna mjesta lokalno, a tržište je cijeli svijet. Naglasio je: „Ovakvi projekti su na tragu onog što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja EU duže nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao, kao što je to i Prirodoslovno-grafička škola koja će se također smjestiti u blizini centra.“

Premijer je dodao: „Jedna smo od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada koji mogu biti korisnici ovog Centra, za što u Zadru ima velikog interesa, pogotovo među mladima. Drago mi je da je Zadarska županija dosada povukla 487 milijuna eura čime se cijelu Zadarsku županiju može razvijati na dobrobit svih njenih žitelja. Vlada kroz brojna ministarstva podupirat će sve ovakve projekte koji su na korist našoj konkurentnosti.“

Zaključio je kako je karakteristika audiovizualne i IT industrije da lokalno stvaraju radna mjesta a tržište im je cijeli svijet u nadi da ćemo snimati hrvatske filmove, ugostiti strane producente koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.