GALERIJA Premijer Plenković obišao Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Premijer Andrej Plenković obišao je Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji je pušten u probni rad, ustvrdivši da će taj projekt vrijedan gotovo 90 milijuna eura iz korijena promijeniti način odlaganja otpada

“Ovaj velebni projekt u potpunosti će promijeniti dosadašnji način gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji, ali i u dijelu Ličko-senjske županiji”, rekao je premijer koji je Centar obišao u sklopu posjete Zadarskoj županiji.

Dodao je da projekt donosi novu fazu, a to su recikliranje, zaštita okoliša te kvalitetan i siguran način gospodarenja otpadom.

Istaknuo je da je Hrvatska u tom pogledu, 12. zemlja po ciljevima održivosti Ujedinjenih naroda, te da takvi projekti predstavljaju operacionalizaciju i konkretizaciju te politike.

Hrvatska je u 2022. imala stopu recikliranja 34 posto, a na odlagalištima je završavalo 56 posto komunalnog otpada. Ovaj bi centar, kao i ostali koji se grade u Hrvatskoj, te brojke u sljedećih deset godina trebao znatno pojačati, ustvrdio je premijer.

Zadarski župan Božidar Longin je napomenuo kako su mnogi manipulatori, uglavnom s lokalne razine, željni sitnih političkih bodova pokušavali obezvrijediti i sabotirati ovaj projekt.

“Srećom – uglavnom bezuspješno, iako je zbog takvih izgubljeno jako puno vremena, energije i financijskih sredstava. Važnost CGO-a pokazat će se dodatno u narednom razdoblju, a može se vidjeti i već sada jer i hrvatska metropola muku muči s otpadom, a za nama kasne cijelo desetljeće, kazao je župan Longin.

Gradonačelnik Branko Dukić je naglasio kako počinje novi način zbrinjavanja otpada.

“Primarni cilj bio nam je zbrinjavanje odlagalište otpada u Diklu. Trenutno smo u testni fazi ali vjerujem da ćemo za par mjeseci doći do punog opterećenja Centra za gospodarenje otpadom. Time će doći do zatvaranja odlagališta u Diklu. Vjerijem da će do toga doći do kraja godine, pa ćemo krenuti u sanaciju.” – poručio je Dukić.

U pratnji potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anje Šimprage, i minisatra Šime Erlića, Damira Habijana i Ivana Malenice, premijer je sudjelovao i na svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar.

Uručeno je više ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Tu smo da potpišemo ugovore od povijesnog i dugoročnog značaja za ulaganje u vodoopskrbu Zadra, 540 kilometara cijevi sagradit će se diljem županije, a dodatnu vrijednost našem posjetu dat ćemo u Islamu Grčkom, gdje konačno dovodimo vodu, kazao je Plenković.

Potpisana su tri ugovora, važna za Grad Obrovac, Općinu Poličnik te otočne i ruralne općine.

“Sporazumom o izradi studijske i projektne dokumentacije stvaraju se preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe u cijeloj županiji od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu”, poručio je zadarski župan Božidar Longin.

Jednako važnom smatra i obnovu cjevovoda i prateće infrastrukture jer će se smanjit postojeći gubici vode.

Nesmetana opskrba vodom, dodao je, omogućit će se svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece, kazao je župan, ustvrdivši da je to “projekt stoljeća” zahvaljujući kojemu će cijela županija imati riješenu vodoopskrbu.