Premijer Plenković: U razvoj Zadra ulažemo 135 milijuna kuna Premijer Plenković: U razvoj Zadra ulažemo 135 milijuna kuna
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u pratnji ministra za regionalni razvoj i fondove EU Marka Pavića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ravnatelja Središnje agencije za financiranje... Premijer Plenković: U razvoj Zadra ulažemo 135 milijuna kuna

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u pratnji ministra za regionalni razvoj i fondove EU Marka Pavića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislava Petrica uručio je danas u Zadru ugovore za EU projekte vrijedne 135 milijuna kuna. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava za 4 razvojna projekta Urbanog područja Zadar u sklopu ITU mehanizma iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“.

Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, a ugovore za navedene projekte preuzeo je gradonačelnik, Branko Dukić.

Bespovratna sredstva EU dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole pod nazivom Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće, te zadarski Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Ugovore su primili rektorica sveučilišta, prof. dr. sc. Dijana Vican i ravnatelj Centra, Mladen Pešić.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, ovom je prigodom iskazao zadovoljstvo što je ponovno u Zadru i Zadarskoj županiji gdje je u mandatu ove vlade ostvareno puno dodavši da se ova vlada uvijek zalagala za funkcionalnu decentralizaciju što je dovelo do toga da je diljem Hrvatske pokrenuto i provedeno jako puno projekata, a samo za Zadarsku županiju ugovoreno je 2,6 milijardi kuna europskih projekata.

– ITU mehanizam, koji na razini Hrvatske ima osiguranih 345 milijuna eura, za grad Zadar je jedan od onih instrumenata koji je pokazao najveći stupanj učinkovitosti. S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini RH. Otišli smo u domenu kulture koja je posebno važna, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova i u konačnici poduzetništvo. Kroz sva 4 aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, doprinijet će razvoju grada, a uvjeren sam taj način i razvoju županije, kazao je predsjednik Vlade, Plenković.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako su ovi ugovori rezultat dugogodišnjeg rada na pripremi projekata, partnerstva grada i institucija s područja grada, te pokazatelj izvrsne suradnje Vlade RH, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje s gradom Zadrom i stoga predstavljaju velik doprinos razvoju grada:

– U ovo krizno vrijeme upravo sredstva EU fondova znače održavanje, a za nas u Zadru jačanje gospodarskih aktivnosti. Zato smo naša proračunska planiranja u novonastaloj situaciji usmjerili upravo prema investiranju i dizanju intenziteta provedbe ugovorenih EU projekata, ali i nastavku ulaganja u izgradnju javne društvene i komunalne infrastrukture. Na taj način angažiramo lokalno i hrvatsko poduzetništvo i obrtništvo, ali i čuvamo zaposlenost. Zato nastavljamo i izgradnju nove osnovne škole, dovršavamo Centar Mocire, ulažemo u gradnju komunalne infrastrukture – sustav odvodnje, prometnice…