PREVENTIVNA AKCIJA U SRIJEDU NA TRGU Otkrijte na vrijeme karcinom!

U srijedu na Narodnom trgu u Zadru, od 11 do 12,30 sati održat će se promocija četiri nacionalna preventivna programa: Nacionalnog programa za prevenciju i zaštitu oralnog zdravlja, Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ovu javnozdravstvenu akciju organiziraju Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Zadar, a promociji će prisustvovati ministar zdravlja Siniša Varga. Tom prilikom svi zainteresirani građani moći će besplatno izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi i indeks tjelesne mase te dobiti promotivne materijale i edukativne brošure.

U slučaju lošeg vremena, program se seli u City Galleriju na Relji.

Nakon Narodnog trga, program se nastavlja u predavaonici Opće bolnice Zadar, gdje u 13 sati počinje konferencija o nacionalnim preventivnim programima. Uz već javnosti poznate programe ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice koji se provode već niz godina, u Zadru će se po prvi put predstaviti i Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.

Cilj preventivnih programa je smanjivanje pobola i smrtnosti te poticanje građana da se odazovu na preglede kada dobiju za njih poziv. Isto tako, građane se želi motivirati da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazalo su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka.