PRIJAVLJEN ANDREJ KRPINA IZ BENKOVCA Zaradio milijune, a ne plaća radnice!

Država plaća poduzetniku, a taj poduzetnik ne plaća svojim radnicima. Pa ga, tek nakon što mu proslijedi milijune kuna, država odluči kazneno goniti i poslati tvrtku u stečaj. Poduzetnik otvori novu tvrtku i dalje posluje, a radnici vjerojatno nikad neće dobiti plaće. Pa je li to moguće? Da. I to u Hrvatskoj. I još bi dodatno taj poduzetnik mogao tužiti radnice koje su se pobunile te organizirale štrajk i odbile raditi dok ne dobiju plaću.

Portal 24 sata otkriva kako se radi o tvrtki Control Home Management Andreja Krpine iz Benkovca. Iako nije imao niti jednog zaposlenog, prije godinu dana dobio je posao čišćenja 70 posto od 700 državnih ureda diljem zemlje, uključujući mnoga ministarstva. U dvije godine Krpina je trebao dobiti 12 milijuna kuna, a država je bila presretna – cijena je bila niža čak 20 milijuna kuna nego što su procijenili. I onda počinju problemi. Oko 120 čistačica koje je na brzinu angažirao plaću su prestale dobivati već u ožujku. I dosad nisu dobile ni lipe iako je država platila odrađeno. Jelena Vladić (33) iz Zagreba samohrana je majka 12-godišnje kćeri. Radila je šest mjeseci kod Krpine, od čega tri bez plaće. Čistačice su inače bile na minimalcu, neke nisu radile ni puno radno vrijeme, pa su trebale dobiti tek 1800 kuna.

– Znala sam raditi od osam ujutro sve do ponoći. Zvale smo ga, molile za plaću, on ju je stalno obećavao, ali nije bila ništa – priča nam Jelena, koja još nije dobila novac. Boji se da bi je Krpina čak mogao i tužiti jer je zbog nje izgubio posao kad su odbile čistiti Ministarstvo turizma i ostale objekte koje su dužili.

– Stvaraš probleme i sebi i drugima, neće biti dobro. Ne znate vi tko je Andrej Krpina, govorio mi je preko telefona. Priča se da će me tužiti i bojim se toga jer živim u podstanarskom stanu. On je noćna mora – kaže potreseno Jelena. S Krpinom je Državni ured za javnu nabavu raskinuo ugovor u lipnju. Naveli su da nisu zadovoljni uslugom, a i Sindikat državnih službenika i namještenika je konstantno upozoravao da čistačice rade u nemogućim uvjetima. Krpina je od države dobio više od 2,2 milijuna kuna.

Taj novac nije stigao do 120 čistačica. Prije 20-ak dana je Fina pokrenula stečaj nad tvrtkom Control Home Management. Dug je bio 2,3 milijuna. Gdje je novac? Ne zna se. Ali je Krpina u međuvremenu objavio oglase u kojima želi kupiti staru kuću u širem centru Zagreba. Navodi da mu treba zemljište kako bi gradio zgradu. I dalje nudi čišćenje apartmana. Osnovao je i novu tvrtku, Clean Home Management. Ni oni sad nemaju zaposlenih. Jelena i druge čistačice sve su još proljetos prijavile inspektoratu i policiji. Država je, polako, ali ipak reagirala.

Iz Ministarstva rada su nam odgovorili da su ga inspektori kazneno prijavili. Prema njihovu odgovoru, ne samo da nije plaćao od ožujka do lipnja čistačice nego postoji dio njih kojima nije plaćao od siječnja. Svetlana Kertis iz Vukovara, još jedna neplaćena čistačica, kaže da ni ona nije dobila ni lipe. Ne može vjerovati kad smo joj rekli da je država uredno platila njene usluge, a da Krpina kupuje kuću.