Prijavljena dvojica lovaca; Unatoč zabrani, namamili mladu medvjedicu i ubili je

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina u dobi od 45 i 32 godina u svezi događaja od 28. svibnja 2023. godine o kojem je putem priopćenje izvijestila Carinska uprava Ministarstva financija na poveznici https://carina.gov.hr/vijesti/u-vozilu-pronadjen-ustrijeljen-smedji-medvjed/12677

Sumnjiči ih se da su tijekom noći s 27. na 28. svibnja 2023. godine u lovištu na području  Općine Gračac, uz dopuštenje za lov, u svojstvu lovaca, postavili zamku s ciljem lova medvjeda te namamili jedinku divlje vrste smeđeg medvjeda (Ursus arctos) težine 150 kg i starosti 6 godina, a potom ga iz lovačkog oružja odstrijelili, nakon čega su, s ciljem protupravnog prisvajanja mrtve jedinke divlje životinje, medvjeda ukrcali u prtljažni prostor automobila splitskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 32-godišnjak, kada su ih 28. svibnja 2023. godine u 11.40 na području Drniša, zaustavili službenici Sektora za mobilne jedinice.

Tijekom kriminalističkog istraživanja osumnjičenima je oduzeto lovačko oružje radi provođenje daljnjih vještačenja, a također je utvrđeno kako je sukladno Pravilniku o lovostaju te u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i akcijskim planom gospodarenja smeđim medvjedom za pojedinu godinu, u navedeno vrijeme na snazi bila zabrana lova medvjeda kao i da osumnjičenici nisu posjedovali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, provedenog u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, protiv 45-godišnjaka  i 32- godišnjaka slijedi  kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću zbog sumnje na kaznena djela Protuzakoniti lov i ribolov, Krađa i Trgovanje divljim vrstama.