Priopćenje Danijela Telesmanića i Joška Pulje o novom Zakonu o civilnim žrtvama rata

 

UDRUGA DRAGOVOLJACA I BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA 7. DOMOBRANSKE PUKOVNIJE ZADAR
I
UDRUGA DRAGOVOLJACA HRVATSKE RATNE MORNARICE ZADAR

PRIOPĆENJE
Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 7. domobranske pukovnije Zadar, upućuje PRIOPĆENJE u svezi donošenja novog Zakona o civilnim žrtvama rata.
Prateći raspravu u Hrvatskom Saboru u svezi novog Zakona o civilnim žrtvama rata, došli smo do zaključka da postoje nejasnoće oko provedbe istog. Posebno u dijelu, definicije civilne žrtve rata, odnosno postoji mogućnost, da pripadnici agresorske vojske, Srbi, Crnogorci, bivši pripadnici tzv. Jugoslavenske narodne armije, mogu ostvariti prava koja ih ne pripadaju. S obzirom na to da je jasno i nedvosmisleno izrečeno od odgovornih u Ministarstvu hrvatski branitelja da nemaju popis sudionika u agresiji na Republiku Hrvatsku, postoji mogućnost da i vojnici koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku ostvare ta prava, krivotvoreći dokumentaciju i svjedoke. Poznato nam je da su u agresiji, osim srbo – četnićkih formacija, sudjelovali i tzv. civili na različite načine, aktivno podržavajući agresiju; propagandnim aktivnostima, ratno huškačkim medijskim „informiranjem“, logistici, prokazivanjem branitelja i drugih u Vukovaru i drugim okupiranim mjestima, (kojima se nakon toga gubi svaki trag), itd.
Odlučna podrška ovom Zakonu od SDP-a, Možemo, Radničke front, a posebno, SDSS-a, Milorada Pupovca, Dragane Jeckov i drugih, daje nam za pravo u sumnju o nedorečenosti ovog Zakona i mogučnosti neosnovanog ostvarivanja prava za gore navedene!
Nemamo ništa protiv da se civilne žrtve rata, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, koje su stradale isključivo od Srbo – četničke agresije, obešteti i da im se za to da pravična naknada, kako je to u Zakonu o civilnim žrtvama rata i predviđeno.
Tražimo od Hrvatskog Sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, saborskih zastupnika da poduzmu sve i da ugrade sve mehanizme u Zakon o civilnim žrtvama rata, i tako onemoguće ostvarivanje prava onima koji su se na bilo koji način ogriješili i sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku!

Zadar 22. ožujka 2021. Godine
UDBDR 7. domobranske pukovnije Zadar UDHRM Zadar
Predsjednik Danijel Telesmanić Did Predsjednik Joško Pulja