Pripreme za Gastro stol 2016. uspješno završile, danas otvorenje! Pripreme za Gastro stol 2016. uspješno završile, danas otvorenje!
Kiša, pljuskovi i grmljavina, a potom djelomice sunčano vrijeme pratilo je u četvrtak pripreme za manifestaciju Gastro stol 2016., festival izvorne hrane, pića, delicija,... Pripreme za Gastro stol 2016. uspješno završile, danas otvorenje!

Kiša, pljuskovi i grmljavina, a potom djelomice sunčano vrijeme pratilo je u četvrtak pripreme za manifestaciju Gastro stol 2016., festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora, koji će se službeno otvoriti sutra, u petak. Sve je spremno za početak i savršeni vikend uz Gastro stol 2016. u Biogradu na Moru nestrpljivo se očekuje po jedanaesti put za redom. Festival se održava od 3. do 5. lipnja 2016. (petak, subota i nedjelja) na biogradskoj rivi na Obali kralja Petra Krešimira IV.

Tijekom više od desetljeća održavanja, po svojim dimenzijama iznimno značajan, Gastro stol u srcu Jadrana prepoznat je kao uvod u turističku sezonu. Na najdužem stolu u Hrvatskoj brojni izlagači će predstavljati autohtone hrvatske proizvode, proizvode vrijednih ruku, zanimljive suvenire. Ujedno je ovo prilika proizvođačima da svoje kvalitetne domaće proizvode prezentiraju širem tržištu. Svaki njihov proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi, nasljeđe iz davnih vremena koje trebamo održavati, čuvati i razvijati.
Prethodnih godina biogradski stol premašio je tisuću metara, nudili su se domaći specijaliteti, zatim oni s kontinentalnog dijela Hrvatske te susjednih zemalja, a broj izlagača rastao je iz godine u godinu i ta brojka se popela na impresivnu brojku od preko 400. Gastro stol svake godine posjeti više od 25 000 ljudi iz zemlje i inozemstva.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je u modernizaciji samog koncepta i vizualnog identiteta ovog festivala. Na obnovljenom mulu na biogradskoj rivi održavat će se pravi kulinarski spektakl. Naime ovogodišnji Gastro stol će dodatno začiniti poznati hrvatski gastronomski stručnjaci Veljko Barbieri i David Skoko. Kao vrhunski masterchefovi, uz asistenciju celebrity kuharice Lane Klingor Mihić, na samom otvorenju priredit će Gala večeru za 120 uzvanika.
U tome će im pomoći učenici Srednje škole Biograd kuharskog i konobarskog smjera pod mentorstvom svojih učitelja Marina Banovića i Jakova Vulina. Uz ugledne goste, ministre turizma Hrvatske i Slovenije, na pozornici i duž rive odvijat će se zabavni program uz nastupe brojnih bendova, klapa, kulturno – umjetničkih društava. Na svečanom otvorenju i defileu uz Biogradske mažoretkinje i mažoretkinje iz drugih dijelova Hrvatske, domaće KUD-ove i Gradsku glazbu Biograd, nastupit će i gosti, KUD-ovi i društva iz cijele Hrvatske, Tovareća mužika, Vitezovi vranski, Neretvanski lađari, Kočani orkestar, klape Rišpet i Bunari, Zaratino bend, Magic 70, uz ulične zabavljače, među kojima će dominirati hodači na štulama i štulocikli. Obzirom na brojnost KUD-ova i društava, koje će nastupiti u nedjelju, bit će ovdje prava mala smotra folklora. Zanimljiv i specifičan nastup imat će Kuburaška udruga Okić.
Na photo boot-ovima (foto punktovima) posjetitelji će se moći slikati za uspomenu na ovaj jedinstven događaj. Očekuje nas tri dana vrhunske zabave gdje će se naći za svakog po nešto. Gastro stolom 2016. Biograd po jedanaesti put okuplja cijelu Hrvatsku, stvara simbiozu kontinentalne i priobalne turističke ponude i pokazuje kakvim sve velikim turističkim resursima i potencijalom raspolažemo, a organizira ga Grad Biograd na Moru, Turistička zajednica Biograda na Moru i sekcija ugostitelja Biograd.

Gordana Šarić

gastro stol 5