Privlački gaz – uloženo 2,5 milijuna eura; Plovni put otvara se za manja plovila

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver danas je zajedno s predstavnicima tvrtke Plovput d.o.o. te predstavnicima Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave s područja županije, obišao radove na Privlačkom gazu. Podsjetimo, riječ je o projektu proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz između kopna i otoka Vira, na području Općine Privlaka kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te plovni put skratiti za 11 milja. Radovi su započeli u ožujku 2022. godine, a zajednički ih financiraju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Plovput d.o.o., Zadarska županija, Grad Nin te Općine Privlaka, Vir i Vrsi.

foto: noviradio.hr

“Radi se o projektu čija je dužina 1740 m, 40 m širina, te 3 metra dubina. Možemo biti zadovoljni s dinamikom izvođenja radova s obzirom na vremenske prilike. Ono što je bitno je da će ovaj plovni put privremeno biti otvoren od polovice svibnja za sva plovila koji imaju dubinu gaza do metar i pol. Početkom rujna radovi će krenuti dalje te se nadamo da će do kraja godine biti gotovi te da će plovni put biti otvoren za sva plovila u potpunosti. Cijena radova je 2 ipo milijuna eura”, kazao je Bilaver dodajući kako se ovaj projekt provodi kako treba i da će pružiti sigurnost plovidbe kako za ribare tako i za nautičare.

Direktor Plov puta Mate Perišić najavio je veselje po završetku radova čija je projektna dokumentacija započela još prije 213 godina:

“Nešto je izvedeno još za vrijeme Austro-ugarske, no rat koji je uslijedio, zaustavio je ovaj projekt. Nakon 213 godina napokon ga realiziramo. Ja vjerujem da će prvih dana svibnja biti veselje ovdje kad se pusti u promet kako bi nove generacije doživjele što njihove prethodne nisu.”

Za sve one koji su bili skeptični oko ovog projekta, načelnik općine Privlaka, Gašpar Begonja poručio je kako je ovo dokaz uspješne realizacije te iskazao zadovoljstvo trogodišnjim radom u sklopu kojeg su na mjesečnoj razini radili po više koordinacija na samom gradilištu.

“Svi oni koji su na početku bili skeptični u vezi ovog projekta i da se taj dio neće odraditi, možemo samo poslati snažnu poruku da je projekt pri kraju. Već polovicom svibnja puštamo u probni promet ovaj Privlački gaz uz potrebita mjerenja koja će se pokazati kroz taj period ljeta za koji period ćemo zatvoriti gradilište. Prošle godine smo omogućili da se radovi provode tijekom cijele turističke sezone. Nadam se da će krajem godine kanal biti pušten u promet u punom profilu”, zaključio je Begonja.

Izvor: Novi radio