PRIVLAKA Izložba fotografija najljepših zalazaka sunca Ivane Kurta PRIVLAKA Izložba fotografija najljepših zalazaka sunca Ivane Kurta
Turistička zajednica općine Privlaka organizira izložbu fotografija i zapisa pod nazivom „Lovit ću zalaske… Izolirani mi, ti i ja i najljepši zalasci sunca“, autorice... PRIVLAKA Izložba fotografija najljepših zalazaka sunca Ivane Kurta

Turistička zajednica općine Privlaka organizira izložbu fotografija i zapisa pod nazivom „Lovit ću zalaske… Izolirani mi, ti i ja i najljepši zalasci sunca“, autorice Ivane Kurta, nastalih u razdoblju izolacije i socijalne distance, od ožujka do svibnja 2020.

Otvorenje izložbe je 02.07.2021. u 20 sati na Rtu Artić, najzapadnije kopnene točke Dalmacije, mjesto s kojeg se pruža najljepši zalazak sunca. Izložbu fotografija od 03.07.-08.07.2021. možete pogledati od 19 do 22h.

Strah od nepoznatog, osobni emotivni gubitak, bili su dovoljni da izazovu „bunt“ , tjerajući autoricu da negdje ,u sebi, u svojim bližnjima, prirodi, potraži optimizam, bez obzira na sve. Inspiraciju za prozni i poetski tekst, Ivana pronalazi u prirodnim  ljepotama Privlake gdje provodi  vrijeme samoizolacije i distance, u svojoj obitelji, u  stihovima Pabla Nerude i naposljetku, u svojoj osobnosti. Najbolje o tome govori Elvira Katić, prof.  u  recenziji spomenutih zapisa.

Ljubav je inače spiritus movens Ivaninih zapisa, ljubav svevremenska, pokretačka, životna, ljubav i njih dvoje („mi, ti i ja“), metaforičko sunce u svom izlaženju, zenitu, smiraju…“( „Iz zagrljaja tišine“, Elvira Katić,prof.  29.07.2020.)

Izložba nudi dvadesetak proznih i poetskih tekstova, isto toliko fotografija zalazaka sunca. Njihova namjera nije samo pružanje utjehe autorici u teškim vremenima. Ponekad je izazivaju, suprotstavljaju joj se ili pak tjeraju da pronađe snagu u sebi, prihvati sebe i promjene koje se događaju. Jer promjene su jedino sigurno što možemo očekivati u životu. Izmjenjuju se dan i noć, sunce izlazi i zalazi, neki ljudi zauvijek odlaze iz našeg života, neki novi dolaze…i baš to. To je najvjernija slika života. Tu smo. Život se sastoji od trenutaka i trebamo ga živjeti, bez obzira na sve.

„Zalasci sunca atraktivan su prirodni fenomen. Uvijek jedinstveni, isti a drugačiji,dopadljivi…, vuku na lijepo, ali nešto je u njima patetično, dramatično, alarmantno…veličanstveni dnevni sprovod. Današnji dan je završio…..No, novi se dan rađa i novo se sunce budi… „Na zalasku sunca-budni smo, a u zoru spavamo!“, rekao je Max Dalin. Zar ne bi trebalo biti obrnuto? To je ono što sam iščitala iz tekstova Ivane Kurta kojima garnira svoje fotografije zalazaka sunca. Njezina je izložba oku i uhu mala svečanost.“(„Iz zagrljaja tišine „ Elvira Katić, prof. 29.07.2020.).