PRIVLAKA Potpisani ugovori za projekte vrijedne preko 25 milijuna kuna

Državni tajnik Josip Bilaver potpisao je u Privlaci Aneks Sporazuma kojim se uređuju međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza. Podsjetimo, nakon što je krajem je 2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja a potom je Plovput krajem 2019. godine raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave, državni tajnik Bilaver je potpisao Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezani uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu. Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna (s PDV-om) a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.

Ugovore su potpisali državni tajnik Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin, Emil Ćurko, gradonačelnik grada Nina, Gašpar Begonja, načelnik općine Privlaka, Luka Perinić, načelnik općine Vrsi, Kristijan Kapović, načelnik općine Vir, te Mate Perišić, direktor tvrtke Plovput.

Osim toga, načelnik općine Privlaka, Gašpar Begonja, i ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, potpisali su ugovor o zajedničkom financiranju sanacije glavnog mula u luci Privlaka, čija procijenjena vrijednost je 2,894, 070 kn bez PDV-a.

Načelnik Gašpar Begonja izrazio je zadovoljstvo što su konačno zaključeni projekti na kojem se radilo duže vrijeme.

“Produbljenje kanala za nas je veoma značajan projekt, skratit će plovidbu i povezati zadarski i velebitski kanal. Povećat će se i sigurnost plovidbe, te pružiti dodatna ponuda turistima. Građevinska dozvola je ishođena je 2013. godine, ali čekalo se dugo. Zahvalio bih ministru Olegu Butkoviću, te državnom tajniku Josipu Bilaveru, koji dolazi iz ovog kraja i uvijek je bio spreman na suradnju oko ovakvih projekata. Zahvalio bih i zadarskom županu Longinu, jer naši projekti bez njegove podrške i podrške Zadarske županije ne bi mogli se realizirati. Zahvaljujem i ravnatelju Županijske lučke uprave Davoru Škiboli. Sanacija glavnog mula je jako važan projekt za nas, a početak radova odgodili smo za rujan jer očekujemo dobru turističku sezonu i za nju se pripremamo. Ova lučica je jako bitna i za nautički turizam. Podržavamo i projekt izgradnje marine na kojem rade kolege iz Vrsi. Zahvalio bih kolegama na suradnji. ” – kazao je Begonja.

Zadarski župan Božidar Longin pozdravio je sve okupljene.

“Ovdje smo zbog potpisivanja dva ugovora, ovaj prvi, produbljenja Privlačkog kanala skratit će put plovidbe za 11 milja, što je velika prednost razvoju nautičkog turizma. Drugi projekt je rekonstrukcija mula u Privlaci, a tu će biti i Spomenik sabunjarima. Kao dijete se sjećam sabunjara i mogu reći da je to bio najteži posao na svijetu. Neki dan smo bili u Dragama, i s ponosom mogu reći da nema mjesta u Zadarskoj županiji u kojoj se nešto nije napravilo. Pola milijarde kuna u ove četiri godine uloženo je u projekte na našem području i to je rekordan iznos.” – kazao je Longin te poželio svima puno dobrog zdravlja.

Državni tajnik Josip Bilaver pozdravio je okupljene i naglasio kako su oba projekta za koji su danas potpisani ugovori od velikog značaja za ovaj kraj.

“Materijal koji se izvadi sa dna mora moći će se koristiti za uređenje plaža i infrastrukturu u ovim općinama. Projekt je trebao krenuti ranije, ali kriza uzrokovana korona virusom malo je to usporila. Plovput će raspisati natječaj i bit će završen za dvije godine. Drugi projekt, uređenje mula, samo je jedan od projekata koje radimo i brojnim općinama i gradovima. Možemo biti zadovoljni s pripremljenim projektima. Ja se zahvaljujem načelnicima, gradonačelnicima i županu jer bez kvalitetno pripremljene dokumentacije ne bi se moglo krenuti u to. Pozivam vas da nastavite s pripremom projekata i Ministarstvo će nastaviti sufinancirati ih ” – naglasio je Bilaver.