PRIVLAKA Spomenik Sabunjarima bit će na rivi obnovljenoj s 3 milijuna kuna PRIVLAKA Spomenik Sabunjarima bit će na rivi obnovljenoj s 3 milijuna kuna
Mul je u najboljim danima privlačkih sabunjara vrvio brodovima posebno opremljenim za vađenje pijeska. Spomenik je izrađen u prirodnoj veličini i visok je 190... PRIVLAKA Spomenik Sabunjarima bit će na rivi obnovljenoj s 3 milijuna kuna

Mul je u najboljim danima privlačkih sabunjara vrvio brodovima posebno opremljenim za vađenje pijeska. Spomenik je izrađen u prirodnoj veličini i visok je 190 centimetara, a s postoljem 300 centimetara ili tri metara. Projekt je »težak« 350.000 kuna. A kako je urušena statika mula u lučici Selo, u projektu Županijske lučke uprave i Općine Privlaka sanirat će se s iznosom od oko 3.000.000 kuna. Potom će se otkriti spomenik »Privlačkog sabunjara«, kazao je Gašpar Begonja – Gajo, načelnik Općine Privlaka.

BR-443 BOX 5 PRIVLAKA_DSC1193_copy_1024x683

 

U Privlaci su se mukotrpnim radom i upornošću, osim ribara i težaka, u nedalekoj prošlosti isticali i privlački sabunjari. Bili su nadaleko poznati po vađenju pijeska iz mora koji su ručno, na ramenima, nosili do svojih drvenih brodova leuta, gajeta, bracera. Sabunjari su prevozili pijesak uzduž cijele hrvatske obale, a i njihovom zaslugom obnovljen je grad Zadar nakon stradavanja u Drugom svjetskom ratu.

Vječni simbol Privlake

– Privlaka je bila centar sabunjarstva. Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka. Mul je u najboljim danima privlačkih sabunjara vrvio brodovima posebno opremljenim za vađenje pijeska. Nažalost, osamdesetih godina prošlog stoljeća zabranjena je eksploatacija, vađenje pijeska iz mora, priča privlački načelnik Gašpar Begonja.

750_4669_copy_1024x1533
Kako je i naveo u svojoj predizbornoj kampanji prije četiri godine, odat će počast privlačkim sabunjarima. Izrađena je skulptura »Privlačkog sabunjara« u bronci.
– Spomenik će zauzimati oko pet metara četvornih površine, a cijeli projekt je vrijedan 350.000 kuna, istaknuo je načelnik Gašpar Begonja.
Skulpturu sabunjara izradila je renomirana ljevaonica umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu, dok autorsko djelo potpisuje akademski kipar Igor Maštruko iz Zadra.

Najbolje mjesto za spomenik

– Svi detalji izrađeni su s posebnom pažnjom. Vodili smo računa da što realnije prikažemo našim mladim naraštajima jednog privlačkog sabunjara koji će zauvijek biti simbol Privlake i njezinih vrijednih i marljivih ljudi, s emocijama i ponosom naglašava načelnik Begonja.

13692. Privlaka_copy_1024x1041
Prigodom davanja u izradu ovog spomenika, kaže on, vodili su računa i o lokaciji na koju će postaviti ovu povijesnu skulpturu.
– Bolje mjesto od toga, od našeg starog mula (rive) u Selu, ne postoji. To je mjesto s kojeg su naši sabunjari kretali put mora u svoj radni dan, od jutra do sutra, priča Begonja.
Kad su odredili mjesto postavljanja ovog kipa, došli su do problema, derutnog stanja privlačkog mula. Na lokaciju su uputili građevinskog inženjera koji je utvrdio loše stanje statike te su morali odmah reagirati.

IMG-20200421-WA0007_copy_1024x768
– Naši mještani znaju da je lučica Selo pod upravljanjem Županijske lučke uprave Zadar. S ravnateljem ŽLU-a Zadar Davorom Škibolom odmah sam dogovorio sastanak te ponosno najavljujem projekt »Sanacija glavnog mula u Selu« vrijedan 3 milijuna kuna, ističe Begonja.
Mul iz Austro-Ugarske
Pomorsko – građevinski radovi na sanaciji glavnog mula u privlačkoj luci odnose se na radove na glavnom mulu, odnosno u lučici Selo, duljine oko 85 metara i širine 10,5 metara.
– Osim za spomenik ovaj projekt je neophodan kako bi se promet unutar luke Privlaka, lučice Selo i korištenje komunalnih vezova odvijali na siguran način, ističe Begonja dodajući kako je privlački mul još iz doba Austro-Ugarske. Rubne ploče kojima je popločana riva sačuvat će se prigodom ovog projekta sanacije.
– S obzirom da je lučica u vlasništvu ŽLU-a, oni će financirati veći dio troškova, a Općina Privlaka će ovaj jako bitan projekt sufinancirati dodatno s 500.000 kuna, naglašava načelnik Begonja.

Kip je na sigurnom do završetka projekta

Ugovor između Ministarstva mora prometa i infrastrukture, ŽLU-a Zadar i Općine Privlaka potpisan je početkom veljače.

SAB 1 GIPS_copy_1024x1677
– Ono što nam zakon nalaže je još i provedba javne nabave pa je ovo postupak koji je ispred nas u narednom razdoblju, ali svakako je projekt koji veseli moje mještane i mene osobno, kaže Begonja.
Kad završi sanacija mula postavit će se spomenik, skulptura »Privlačkog sabunjara«.
– Kip je gotov, pohranili smo ga u naše skladište i čeka svoje mjesto pod privlačkim nebom, poručuje načelnik Gašpar Begonja.

IMG-20200421-WA0007_copy_1024x768