Procvjetala ambrozija – alergičari oprez!

Vrijeme je cvjetanja ambrozije. U Zadru, koncentracija peludi ambrozije, izrazito opasne i alergene svojte Ambrosia artemisiifolia L., koja je odgovorna za znatan dio sezonskih alergija, trenutno je visoka. Prema kraju kolovoza, koncentracija peludi u zraku, što ovisi o vremenskim prilikama, vjerojatno će i dalje rasti.

Iako je ambrozija, do unatrag desetak godina, bila biljka koja je karakteristična za kontinentalnu Hrvatsku, visoke koncentracije peludi najbolji su dok da se ta opasna i alergena biljna vrsta udomaćila na zadarskom području. Najviše je ima uz Gaženičku cestu i na Bokanjcu, a nesmetano raste i na potezu od Žmirića do Vira te na području Biograda i Vrane.

Budući da se alergijske bolesti ubrajaju među najrasprostranjenije bolesti današnjice, a uz to predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u suradnji s partnerima razvio je inovativnu aplikaciju namijenjenu oboljelima od alergije, Alergo Alert.

Aplikacija Alergo Alert omogućava ažurno praćenja dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane.

Zavod za javno zdravstvo Zadar nedavno se priključio ovog aplikaciji te svakodnevno daje podatke o koncentraciji peludi u zraku u Zadru. Aplikacija je dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavom. Jednostavna je za korištenje te omogućuje visok stupnja personalizacije čime je zajamčeno potpuno korisničko iskustvo. Jednostavnom razumijevanju dobivenih podataka pridonosi primjena color koda nisku, umjerenu i visoku koncentraciju alergena kao i jedinstvena vrijednosna skala.

Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom korisnici Alergo Alerta dobivaju obavijesti o biljkama čija im pelud stvara najveće zdravstvene probleme. Uz to je dostupna i usluga vođenja dnevnika, kratak opis biljaka, kao i podatak o periodu pojavljivanja peludi pojedinih biljaka u zraku.

Kako bi se potaknulo dodatno aktivno sudjelovanje građana u uklanjaju biljaka čija pelud uzrokuje alergije, poput primjerice ambrozije, registriranim korisnicima omogućeno je fotografiranje lokacija s takvim biljkama i njihovo prijavljivanje nadležnim institucijama.

Aplikacija je korisna, ali u isto vrijeme i edukativna te omogućuje korisnicima bolje razumijevanje vlastitih simptoma uzrokovanih biljkama koje redovito nalaze u okolišu.

Aplikaciju Alergo Alert moguće je preuzeti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom.

 

Screenshot_2015-08-15-10-58-58 Screenshot_2015-08-15-10-59-38 ambrozija2 strucne_teme_ambrozija_invazivni_alergen_1