Prof. dr. Burić poručila studentima: “Nemojte se zadovoljiti prosječnošću”

U novom Studentskom domu sinoć se kao prva gošća projekta „Srijedom u sridu“ svojim kolegama i studentima predstavila prof. dr. sc. Irena Burić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Prema nedavno objavljenom popisu najcitiranijih hrvatskih znanstvenika u 2022. godini, dr. Burić je na 30. mjestu, ujedno  među 2% globalno najcitiranijih autora u društvenim znanostima. Na tribini je govorila o svom znanstvenom putu te o ovom priznanju, koje je za nju bilo neočekivano.

– Počašćena sam tim saznanjem jer nisam vjerovala da sam toliko visoko u popisu. Kad sam malo analizirala metodologiju vidjela sam da se gleda tko je prvi autor, koliko su relevantni časopisi u kojima su radovi objavljivani, a to su sve područja u kojima dobro stojim. Moj savjet onima koji žele biti citirani je da moraju imati produkciju od barem nekoliko radova godišnje, ali da oni moraju biti kvalitetni a ne napisani zbog forme. Naravno, radovi u dobrim časopisima se više čitaju, time i citiraju i to je jedan začarani krug.

Život znanstvenika je zahtjevan, ali dinamičan i zanimljiv pa savjetuje svima koji imaju afinitet prema znanstvenom radu da se u njemu okušaju.

– Puno učim i uvijek želim saznati nešto novo. Znanstvenici moraju biti i dobri pisci, obratiti pažnju na detalje u svojim radovima. Proces može bit frustrirajući, često bude oštrih kritika recenzenata ili odbijenica, ali to vas ne treba obeshrabriti. Nije dosadno, kreativno je i uvijek zanimljivo, ističe Burić.

Mladim znanstvenicima savjetuje da jedan dio svoje karijere, najbolje doktorski studij, odrade u inozemstvu kako bi vidjeli kako tamo stvari funkcioniraju. Kada se vrate doma uvijek imaju prilike za međunarodnu suradnju i putovanja.

– Znanost je lijepo zanimanje u kojem imate visoku razinu samostalnosti. Traži se stalno razvijanje i učenje, no tako je danas u gotovo svakom poslu. Treba biti uporan, spreman za prilagodbu a najvažnije je ne zadovoljiti se prosječnošću, nego uvijek „pucati“ na više, zaključila je Burić.

Predstavljanje znanstvenika u novom Studentskom domu održavat će se svake treće srijede u mjesecu.