Projekcija dokumentarnog filma „Neprijatelj naroda“ u srijedu u Kazalištu lutaka Zadar

novo kazaliste lutaka zagadeni okolis

Projekcija dokumentarnog filma „Neprijatelj naroda“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine održat će se u srijedu, 21. listopada 2015. godine, u Kazalištu lutaka Zadar, s početkom u 18 sati.

Neprijatelj naroda je priča o represiji, strahu i šutnji. Kroz obiteljske i osobne sudbine žrtava i kroz objašnjenja eksperata film dokumentira sustav komunističke represije : od masovnih poslijeratnih likvidacija i ciljane eliminacije inteligencije i građanske klase, do današnje šutnje. To je i priča o biljegu nepodobnosti kojeg neke obitelji nose već sedamdeset godina.
Vinko Kos je bio književnik i pjesnik za djecu, Zlatko Ognjanovac učitelj, zborovođa i prosvjetni inspektor, Jeronim Mlinarić općinski bilježnik, Vladimir Mrzljak državni službenik, Andrija Hebrang visoki dužnosnik komunističke partije, a Boris Novak tek maturant gimnazije. Nova komunistička vlast prepoznala je i u njima neprijatelje naroda i oni su nestali :, 1945., 1946., 1949., godine bez traga i bez groba . Režim je odlučio njihovo lice i njihovo postojanje zauvijek izbrisati iz sjećanja.
Nakon desetljeća šutnje o svojim „nestalima“ u filmu govore Lada Kos i Vera Kos-Paliska, mons. Josip Mrzljak, Ratko Mlinarić, Vladimir Novak, Ljerka Ognjanovac, dr Andrija Hebrang ml.
Povijesni kontekst objašnjavaju: dr. Ivo Banac, dr. Mitja Ferenc, dr. Martina Grahek-Ravančić, dr. Vladimir Geiger, Roman Leljak i Vice Vukojević.

Scenaristica i redateljica : Višnja Starešina
Proizvodnja: CDAS i Interfilm
Montažer: Veljko Segarić
Direktorica fotografije: Ana Vrdoljak
Skladatelj: Dalibor Grubačević