PROPADA NAJVEĆI SIMBOL ZADRA Crkva Sv. Donata nakrivila se 15 cm!

Najveći simbol Zadra, Crkva svetog Donata – propada. I ako se ne provede opsežna sanacija – prijeti joj urušavanje. Najnovije istraživanje na stoljetnoj građevini zabrinulo je Zadrane – pokazalo je da se Sveti Donat i naginje.

Nakon otkrića da krovište prokišnjava, provedeni su istražni radovi, čiji su rezultati – šokirali. Drvene grede su trule, vlage ima u zidovima i temeljima, a nosivi stupovi gube stabilnost.

”Krajnje je vrijeme da se pristupi obnovi jer, naravno, ugrožena je i statika crkve i crkva jednostavno propada. Ukoliko ne krenemo u te radove, znači, postat će alarmantna”, kazao je Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar.

O crkvi izgrađenoj u 9. stoljeću brine zadarski Arheološki muzej. Profesor Pavuša Vežić dio karijere je posvetio upravo istraživanju Svetog Donata i upozorava – dugo nije bilo nikakve sanacije.

”Veliki konzervatorski zahvat na Crkvi Svetog Donata obavljen je ranih 80-ih godina, dakle prije više od 30 godina i od tada nema redovitog održavanja”, kazao je Vežić.

A uz nju na godinu prođu deseci tisuća turista. Prekrasna, a otkriveno je – i nagnuta!

”Pokazalo se da je južni zid nagnut nekih, ja mislim, 15 centimetara’‘, kazao je Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru.

Najpoznatiji zadarski simbol morat će u sanaciju. Jer bismo ga, u protivnom, ovakvog mogli pamtiti samo kao motiv s razglednice.

Tijekom iduće godine bit će izrađen projekt obnove, a konkretni bi radovi, u najboljem slučaju, mogli započeti 2018. Sveti Donat je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar Republike Hrvatske i sanacija je jako osjetljivo pitanje.

Koliko će radovi stajati, nitko se ne zasad ne usuđuje prognozirati, no sigurno je riječ o milijunima kuna, koje bi trebali osigurati Ministarstvo kulture i zadarski Arheološki muzej. Tražit će se i novac od europskih fondova. Zadrani se nadaju da neće dobiti odbijenicu kao od UNESCO-a.

Izvor: Dnevnik.hr