PROPALI PREGOVORI Štrajk se nastavlja!

os p.preradovic 10.04.2012. pocetak skole poslije uskrsa

Danas se nastavio štrajk u osnovnim i srednjim školama te fakultetima koji je počeo u petak. Vertikala sindikata obrazovanja koju čine Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te friško priključeni Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva kojim traže povećanje plaće od četiri posto koliko je odobreno i zaposlenima u zdravstvu.

Kao i u petak, u zadarskim osnovnim i srednjim školama, nastava se odvijala djelomično ili je uopće nije bilo. Čuvanje učenika, kako to popularno nazivaju prosvjetari, organizirano je u svim školama, na ovaj ili onaj način.

Poslijepodnevni sastanak predstavnika dvaju sindikata s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na kojemu se razgovaralo o njihovim zahtjevima nije dao rezultata. Sindikati su odbili ministrovu ponudu, a novi su pregovori najavljeni za sutra. Zbog toga se štrajk u školama, na fakultetima i u znanstvenim ustanovama nastavlja. Dok se sindikalisti i čelnici resornog ministarstva pripremaju za novu rundu pregovora, oglasila se udruga „Nastavnici organizirano“ sa svojim prijedlogom za izmjenu modaliteta aktualnog štrajka i njegovog prijelaza u novu fazu koja bi mogla osigurati njegovu dugotrajnu provedbu. Školskim sindikatima koji sudjeluju u štrajku, udrugu je predložila novi model „Bijelog štrajka“.

–         Kad štrajkaju liječnici, policajci, vatrogasci ili djelatnici bilo koje izrazito društveno korisne djelatnosti, oni ne obustavljaju rad potpuno. Uvijek održavaju onaj osnovni dio pogona kako šteta za društvo u cjelini ne bi bila prevelika ili nepopravljiva. Štrajk kao industrijska akcija generalno je usmjeren prema poslodavcu i uvijek je uputno pokušati smanjiti kolateralne žrtve na minimum, stoji u prijedlogu Udruge „Nastavnici organizirano“.

Model „Bijelog štrajka“ ne podrazumijeva obustavu korisnog rada prema društvu nego samo onih aktivnosti koje od nastavnika traži neposredni poslodavac. Ostale aktivnost i dalje se odvijaju na isti ili modificirani način. To konkretno znači da bi se održavala nastava, a suspendirale bi se sve ostale aktivnosti kao što su dokumentacija, administracija, izvješćivanje, ocjenjivanje i posebno „čuvanje djece“.