Pupovac ogorčen nalogom za uklanjanje nadgrobnog spomenika na ćirilici u Vrsima

Saborski klub SDSS-a osudio je u srijedu slučaj vezan uz nalog za uklanjanje nadgrobnog spomenika na ćirilici u mjestu Poljica u Općini Vrsi kod Zadra istaknuvši kako do sada nigdje i nitko nikada nije osporavao ćirilično pismo na spomeniku.  

Općinsko komunalno poduzeće u mjestu Poljica u Općini Vrsi je, kako navode mediji, izdalo nalog da se na mjesnom groblju u roku od 15 dana ukloni nadgrobni spomenik na obiteljskoj grobnici jer je ispisan na ćirilici, a ako to ne učine onda će to učiniti to komunalno poduzeće.

Milorad Pupovac rekao je kako se radi o jedinstvenom i za sada usamljenom slučaju jer do sada nitko sa službenog naslova nije osporavao pravo obitelji pokojnika da ga sahrani u skladu s Ustavom koji garantira slobodu u jeziku i pismu te vjeroispovijesti.

Pojasnio je i da je pokojnik sahranjen po obredu Srpske pravoslavne crkve koja s našom zemljom ima ugovor i koji joj jamči slobodu obreda na njihovom na jeziku i pismu.

MANJAK ZNANJA, VIŠAK LOŠIH NAMJERA

Smatra da direktor komunalnog poduzeća u općini Vrsi Zdenko Kojić ima “manjak znanja i poznavanja zakonskih propisa u Republici Hrvatskoj a prisutan višak uvjerenja i loših osjećaja i namjera”.

Pupovac drži i da se Kojić pogrešnim tumačenjem zakona usmjerio na “zakonsku stranputicu” koja ga vodi u smjeru kršenja drugih zakona i Ustava.

Upitao se koliko je osoba takvih sposobnosti zapravo u stanju obavljati dužnost u kojoj se donose službene odluke i dopisi. 

Naveo je i da se u drugim mjestima u Hrvatskoj, uključujući Vukovar, nalaze groblja na kojima se nalaze grobnice ispisane na latinici i ćirilici.