Rad prof. dr. sc. Dubravke Oraić Tolić važan je za hrvatsku i europsku znanost

Zadar, 21. studenog 2023.

Redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuta književna teoretičarka, sveučilišna profesorica, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica, professor emerita Sveučilišta u Zagrebu Dubravka Oraić Tolić proslavila je svoj 80. rođendan. Tim povodom Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Maticom hrvatskom organizirao je danas znanstveni kolokvij “80. rođendan akademkinje Dubravke Oraić Tolić”, na kojemu su sudjelovali eminentni hrvatski znanstvenici iz područja znanosti o književnosti.

Pročelnica Odjela za kroatistiku izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević rekla je, predstavljajući slavljenicu, kako je ona zadužila hrvatsku znanost i književnost, a već sedamdesetih godina, kao je kao pjesnikinja dobila nagrada za prvu pjesničku zbirku, usmjeren je njezin životni put. Surađivala je s velikanima hrvatske znanosti poput Aleksandra Flakera, posebice pri izradi Pojmovnika ruske avangarde, a njezin doktorat o citatnosti bio je značajan događaj za hrvatsku i europsku znanost. Što se tiče novije hrvatske književnosti, važan je njezin doprinos novim čitanjima Matoša iz feminističkog i kulturološkog aspekta.

– Zahvaljujem Odjelu za kroatistiku i našim partnerima na promociji filologije u ovim kompliciranim vremenima za humanističke znanosti. Ovo je zasigurno prilika da se ona afirmira, obogati i dodatno razvija. Vjerujem da skup neće biti samo obljetnički, već ćete kroz svoja izlaganja doći do novih promišljanja u ovom području, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Marko Lukić.

Prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, istaknula je suradnju triju institucija i održavanje skupa u Zadru dobrim primjerom kako umjetnost ne treba centralizirati.

– Ovdje imamo osobu koja je u sebi spojila prostore Matoša, Zagreba, Panonije, Mediterana, koja je svojim akademskim pismom pokazala kako hrvatska umjetnost i kultura pripadaju zapadnoeuropskom kontekstu. Ovakvi kolokviji bi trebali postati praksa, prilika za umrežavanje i izlazak iz okvira jednog mišljenja ili grada, rekla je Sablić-Tomić

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran želio je istaknuti kako Oraić Tolić nije samo znanstvenica, nego i istaknuta „matičarka“, prva potpredsjednica ove ustanove u 181 godini njezinog postojanja.

– Ona je omiljena osoba, teoretičarka književnosti, profesorica, umjetnica čija su postignuća na svim ovim poljima neupitna. Nikada joj nije bilo teško napraviti bilo što za promoviranje hrvatskog identiteta, pa tako i dati veliki doprinos u donošenju prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, kojeg je Matica inicirala, rekao je Gavran, poželjevši da još puno godina

O njenom radu izlagalo je tijekom dana više znanstvenika, među njima akademici Krešimir Nemec i Josip Užarević.