Radeta prijavio napad četvorice mladića; Dukić i županijski SDP osudili nasilje

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta prijavio je kako je danas fizički napadnut na svom radnom mjestu.

– Dogodio se još jedan napad. Ovoga puta na radnom mjestu. Prišle su mi četiri nepoznate osobe od kojih me jedan udario šakom u tijelo i nazvao me đukelom. Udaljili su se onog trenutka kada sam izvadio mobitel kako bih prijavio događaj.
Tko je organizator ovog progona i tko manipulira s ovim ljudima? Tko je napisao priopćenje za medije nakon kojeg su krenuli napadi na mene i moju obitelj? Je li istina da na razini jedne “Udruge” postoji dogovor da mi se svakdnevno prijeti i da su svi ovi događaji organizirani?

Ovo maltretiranje sad već prelazi sve granice i od institucija očekujem hitnu reakciju! Ako netko zna o kome se radi neka javi…

Ja nemam izbora osim svaki ovakav događaj prijaviti. Nasilnicima poručujem da ulaze u okvire ozbiljnog kaznenog djela i da će svaki od njih odgovarati.

Ja nastavljam jednakim žarom i dalje. Zastrašivanje, prijetnje i udarci me sigurno neće spriječiti u borbi protiv primitivizma i nasilja! Vi ste mi gorivo, napisao je Radeta na svojoj Facebook stranici.

Uz objavu je priložena snimka mladića koji mu se obraćaju, ali bez tona i scene samog napada.

Događaj je prijavljen policiji te je obrada u tijeku.

Nešto kasnije, priopćenje za javnost u kojem osuđuje ovaj događaj poslao je Županijski odbor SDP-a. Prenosimo ga u nastavku:

Županijski SDP objavio je priopćenje vezano uz prijavu napada na predsjednika gradskog ogranka Daniela Radetu.

– Predsjednik SDP GO Zadar Daniel Radeta je napadnut, najprije verbalno, pred djetetom a nakon toga i fizički, na radnom mjestu.

Njegov krimen je što se u svom političkom djelovanju pozvao na odredbe iz Ustava i zakona RH. U ovom je gradu nakon toga zavladala atmosfera linča i otvorena sezona lova na vještice, zato su ga napali drsko i otvoreno, bez skrivanja. Napali su ga jer smatraju da to smiju i mogu, zato što se oni koji krše zakon ovdje osjećaju sigurno.

Kada se u društvu tolerira govor mržnje, prijetnje postaju uobičajen način komunikacije. Kada izostane pravodobna i odgovarajuća društvena reakcija na prijetnje, verbalno nasilje eskalira u fizičko. Ako se fizičko nasilje ne zaustavlja, društvo srlja u bezakonje i beznađe.

Izražavamo punu podršku predsjedniku SDP- a GO Zadar Danielu Radeti i zahtijevamo da MUP i pravosuđe, dosljedno i bez odlaganja, počnu provoditi zakone RH i poduzmu sve što je potrebno kako bi počinitelje priveli pravdi. Na taj način institucije ovog društva i države jasno će pokazati da je ovakvo ponašanje nasilnika neprihvatljivo i da će svatko tko postupa kao oni snositi posljedice, u skladu sa zakonima RH.

Ne dopustimo da mržnja i nasilje nadvladaju načela i norme koja poznaje svako civilizirano i uređeno društvo, stoji u priopćenju.

reagirao je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

– Žalosno je da se gradskom vijećniku prijeti, a kamoli fizički napada. Za to ne postoji opravdanje.

Nažalost, posljednjih godina svjedočimo sustavnom verbalnom nasilju pojedinih vijećnika pravdajući to svojim iskrivljenim pravom na slobodu govora i demokracijom, a zapravo je riječ o nedopustivom ponašanju koje ruši svako dostojanstvo i uljuđenu komunikaciju. Ne mislim tu na Daniela, ali govor ulice u javnom nastupu, a toga je sve više u hrvatskoj politici, samo daje pojedincima poticaj na uličarsko ponašanje kao nešto normalno i društveno prihvatljivo.

Bilo kakav oblik nasilja i prijetnji je nedopustiv. Zato potpora vijećniku Radeti u zaštiti njegovih prava i sigurnosti, unatoč našim potpuno različitim pristupima političkom i javnom djelovanju. On ima pravo na svoje stavove, a mi se možemo ili ne složiti s tim, ali nikako odgovarati nasiljem, izjavio je Dukić.