RADIMIR ČAČIĆ: Ne želimo da Hrvatska bude država parazita i uhljeba!

U zagrebačkom hotelu International danas je održana sjednica Središnjeg odbora Narodne stranke – REFORMISTI kojoj su uz vodstvo Reformista i delegata iz cijele zemlje nazočili i predstavnici koalicijskog partnera Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez dr. Ivo Josipović, predsjednik stranke i Mislav Žagar, glavni tajnik stranke.
U pozdravnom govoru upućenom delegatima Narodne stranke – REFORMISTI Ivo Josipović je izrazio nadu da je koalicija „Uspješna Hrvatska“ početak dugogodišnjeg uspješnog partnerstva, jer programi obiju stranaka imaju veliku zajedničku poveznicu – napredak, progres i reforme.
„Zajedno možemo pridonijeti našoj Hrvatskoj da bude bolja i uspješnija nego što je to danas. Pred nama su mnogi izazovi i siguran sam da ćemo mi na te izazove uspješno odgovoriti“ – zaključio je pozdravni govor delegatima Središnjeg odbora Reformista Ivo josipović, poželjevši uspješan rad današnjeg Središnjeg odbora te da svi budući zajednički skupovi završe uspješno, kako se i zove zajednička koalicija – „Uspješna Hrvatska“.
U svom je izlaganju predsjednik Narodne stranke – REFORMISTI Radimir Čačić istaknuo da Hrvatska danas ima formu i sadržaj parlamentarne demokracije, ali suštinski nije izašla iz načina mišljenja i ponašanja stranaka prema državi i shvaćanja države u kojem oba pola i lijevi i desni sebe vide kao upravljače koji svoje aktivnosti svode na državu, a ne na društvo.
U gospodarstvu koje je kičma i pretpostavka razvoja i odnosa to nije ni državni kapitalizam ni socijalizam, već državni parazitizam. Ne slučajno, ovih se posljednjih godina snažno pojavio izraz „uhljeb“ kojeg se nije pred desetak godina uopće moglo čuti.
Reformisti zajedno sa koalicijskim partnerom „Naprijed Hrvatska“ ne žele da se Hrvatska svodi na politički parazitizam, da Hrvatska i njezina budućnost u svom ključnom segmentu stvaranja novih vrijednosti bude ovisna o politici.
„Koaliciju smo nazvali Uspješna Hrvatska jer ako išta ovoj zemlji nedostaje nakon završetka Domovinskog rata koji je jedan veliki uspjeh, jesu uspjesi i optimizam. Mi se počinjemo predavati i bacati koplje u trnje i sami sebe vidjeti kao gubitnike. Sami sebe shvaćamo kao ljude, kao zemlju i kao društvo koja nema vlastite sposobnosti izaći iz loše situacije u kojoj se nalazimo i u kojoj tonemo u živo blato. Minimalni pomaci koji se povremeno dogode u pozitivnom smislu poput pomaka u rastu BDP-a, nisu dovoljni da pokrenu pozitivnu energiju. Očito je i neizbježno da to mora učiniti politika, a u politici ni na lijevoj ni na desnoj strani političkog spektra ne vidimo tu sposobnost i energiju. Na svakoj razini, svatko tko je spreman preuzeti odgovornost u politici može napraviti puno. Politika je u svakom segmentu mjerljiva disciplina.
Ekstrem ideoloških sukoba kao pokrivač koji prikriva nedostatak rezultata i sposobnosti dolazi do dimenzija koje postaju neugodne, opasne i štetne. Stvara se ratno-huškačka atmosfera na relaciji s našim susjedima. Svakoj Vladi do sad lako je bilo povlačiti poteze koji donose glasove bez obzira na kolateralnu štetu svima nama, a vrlo teško donosile su se odluke koje daju šansu ovoj zemlji da bude bolja. Radi se o prizemnom populizmu. Mi moramo u sebi naći dovoljno snage i energije da se nametnu pomaci koji su zemlji nužni, da se zemlji ponude znanja i vizije i to je suštinski zadatak naše koalicije. Za ovu zemlju je jako važno da se jasno kaže što treba napraviti, da se na tome inzistira i da se to i realizira. Vjerujemo da ćemo za to imati dovoljno političke snage. Duboko smo uvjereni da će od svih blokova koji nisu ni lijevi ni desni, Uspješna Hrvatska biti najsnažniji faktor u Hrvatskom saboru“, završio je svoje izlaganje na Središnjem odboru Reformista predsjednik stranke Radimir Čačić.