Radionica za maslinare održana na području Vranskog jezera

U subotu 12.03.2016. održana je Radionica obnove starih i zapuštenih maslinika u Modravama na području Vranskog jezera.

Trosatnoj, besplatnoj radionici prisustvovalo je 30-ak maslinara, a održao ju je cijenjeni zadarski agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Kao prezentacijski maslinik odabran je jedan izuzetno zapušten, do prije tjedan dana u potpunosti neprohodan i u šmriku i borove zarastao maslinik površine čak 5000 m2, u vlasništvu gđe. Marije Juroš Vuksanić.

Maslinik se nalazi uz južnu obalu Vranskog jezera, nedaleko info centra Prosika. Djelatnici tehničke službe Parka prirode i vlasnica maslinika proteklog tjedna iskrčili su i očistili od korova 12 starih stabala maslina te nakon dugog niza godina omogućili pristup u sam maslinik.

Na prvom dijelu radionice obnovljene su stare masline, pri čemu je prezentirana obnova u panj i obnova u krošnju odstranjivanjem neproduktivnih dijelova stabla, dok se je drugi dio radionice održao u masliniku gđe. Nevenke Bilić, uz sam kanal Prosika, gdje je g. Tomac pokazao pravilnu rezidbu već održavanih maslina, uz brojne savjete o gnojidbi, kao i zaštiti od najčešćih bolesti i štetnika maslina (paunovo oko, maslinin svrdlaš, maslinov moljac, maslinina muha i buha).

Svi sudionici imali su priliku okušati se u rezidbi te uz stručne savjete riješiti eventualne nedoumice. Kako je istaknuo g. Tomac, bolje je maslinu orezati makar ponegdje pogriješili, nego je pustiti da zaraste i izgubi plod.

Radionica je završila ugodnim druženjem uz domaći kozji sir i pancetu, a g. Tomac je rado odgovorio na sva dodatna pitanja sudionika.