Raste broj oboljelih od gripe, liječnici upozoravaju na oprez!

Gripa je stigla u Hrvatsku. Većina ih je zaražena tipom koji nazivamo sezonska gripa, a kod nekih bolesnika potvrđen je pandemijski tip H1 N1, poznatiji kao svinjska gripa, objavio je HRT Radio Zadar . Broj oboljelih raste iz tjedan u tjedan, a vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja.

Gripa se ove godine požurila i stigla mjesec dana ranije.

 Obično smo čekali da se vrate ljudi sa skijanja. No, ove je godine došla prije još tijekom zimskih blagdana. 

Voditelj Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr Alan Medić kaže kako službenih prijava prvih slučajeva na našem području još nema, no nema sumnje gripa je stigla i kod nas.

Često je maskirana, pa se vodi kao virusna prehlada. Međutim čim imate temperaturu iznad 39 °C i bolove u mišićima sa sigurnošću možemo reći da se radi o gripi.

   A s gripom oprezno, kaže dr Medić:

    Gripa nije lagana bolest. U sezoni imamo  dvostruko više hospitalizacija zbog komplikacija koje donosi gripa. A da ne govorimo o komplikacijama  kao što su bakterijska ili  virusna upala pluća čija smrtnost koja, ako se dogodi u gripi raste za 15 posto. Stoga kada dobijemo gripu ostanimo kod kuće.

Od 10 000 doza cjepiva Zavodu je ostalo oko stotinu doza, pa ako se još želite cijepiti nije kasno jer sezona gripe traje do Uskrsa.