RATNA SJEĆANJA 29. obljetnica prelaska hrvatske vojske iz Novigrada u Kruševo

Povodom obilježavanja 29. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata, a ovogodišnji program prilagođen je sukladno epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa molimo najavu i medijsko praćenje događaja.
Program:

29. srpnja 2020. (srijeda)

Novigrad:
• 09,30 okupljanje sudionika u Novigradu
• 09,45 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)

Osoba za kontakt: Branko Vlatković, 098 94 64 116