Ratni suborci uz generala Fuzula: Cijeli život služi Domovini i ne zaslužuje linč

Koordinacija svih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Zadarske županije poslala je priopćenje za javnost u kojem osuđuju medijski linč kojem je danima izvrgnut general Mladen Fuzul i njegova obitelj, a osudili su i one koji su tak linč potencirali.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

“Proteklih dana svjedoci smo medijske hajke kojoj je neopravdano bio izložen naš suborac i ratni zapovjednik, general Hrvatske vojske Mladen Fuzul i njegova obitelj, te ovim reagiranjem želimo upozoriti da je neprihvatljiv takav tretman čovjeka koji je čitav svoj život, od rane mladosti, kada se kao dobrovoljac uključio u Domovinski rat, do danas – u službi Domovine.

Riječ je o časnom i visoko moralnom čovjeku koji je niz godina prisutan u javnom životu i uz čije ime se nikada nije vezivala nikakva afera, nego naprotiv – svaka vijest o njemu ispunjavala nas je ponosom. Kad su se dogodile poplave, prvi je sa svojim ljudima bio u akciji spašavanja, kad se dogodio potres, naši vojnici pod njegovim vodstvom spašavali su živote beba i ostalih građana, kad je zaprijetio korona virus podizali su šatore…

Stoga nam je bilo teško proteklih dana pratiti kako su on i njegova obitelj izvrgnuti linču, a žalosno je da se nitko nije našao da kaže – stanimo, budimo razumni, pokažimo da smo ljudi.

Stožer civilne zaštite dopušta organizaciju svadbi, a u skladu s postojećim propisima organizirano je i vjenčanje generalove kćeri. Na svadbama se okupljaju grupe ljudi, prijatelja i rodbine, koji se i privatno poznaju i druže, pa se tako dogodilo da se jedno mlađe društvo, skupina prijatelja, zarazilo Covidom 19. Možda su se zarazili prije svadbe, možda na svadbi, a možda i dan dva kasnije. To nije ništa neobično s obzirom na pandemiju korona virusa, međutim bilo je dovoljno da se bez puno pitanja i provjera, na temelju paušalnih informacija o broju gostiju, jednog generala Hrvatske vojske izložbi najgorem linču, da se njegovo ime iznese u javnost, a uzvanike svadbe proglasi neodgovornim širiteljima virusa.

Svojim izjavama nisu pomogli ni oni koji su trebali zaštititi privatnost čovjeka koji je dao veliki doprinos, zajedno sa svima nama, da danas imamo slobodnu Hrvatsku, slobodni Zadar, kao i slobodu medija.

Ovakav tretman uznemirio je i sve nas, njegove ratne suborce. Želimo apelirati da budemo razumni, da budemo ljudi, i da štitimo i pomažemo jedni drugima, pogotovo u ovo nenormalno vrijeme, pandemije korona virusa, a ne da napadamo, linčujemo i stigmatiziramo jedni druge.”