RECIKLIRANJE Od 1. studenoga u trgovinama s tekstilom spremnici za staru odjeću

 

Sve trgovine koje prodaju tekstil i obuću, a površine su veće od 400 kvadrata, od 1. studenoga, morat će imati spremnike za tu vrstu otpada kako bi građani mogli lakše reciklirati odjeću, obuću i ostali tekstil. Pravilnik o otpadnom tekstilu i obući upravo je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a stupa na snagu 1. studenoga ove godine.

Ministar Mihael Zmajlović drži da će se omogućavanjem jednostavnijeg prikupljanja tekstila pomoći i domaćim tvrtkama koje recikliraju isti. Prema Zmajloviću, prikupljanjem većih količina tekstila na domaćem tržištu tim će tvrtkama smanjiti ovisnost o uvozu i troškove proizvodnje. Isto tako, namjera Pravilnika je i poticanje domaćeg gospodarstva i stvaranje preduvjeta za otvaranje novih zelenih radnih mjesta.

Period do stupanja na snagu novog Pravilnika, dakle do 1. Studenoga, trgovine bi trebale iskoristiti za prilagodbu i nabavu spremnika koji moraju biti postavljeni na vidljivo mjesto. Otpadni tekstil i obuća jedna su od sedam kategorija otpada kojeg je potrebno odvojeno prikupljati i reciklirati. To je veliki plus za okoliš jer će otpadni tekstil umjesto na odlagalištima završiti ponovo u proizvodnji. Sakupljeni tekstil i obuća predavat će se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada.

Inače, prema podacima Agencije za zaštitu okoliša u 2013. godini udio tekstilog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosio je oko 3 posto. Godišnje se u Hrvatskoj proizvede oko 50.000 tona komunalnog tekstilnog otpada, odnosno oko 12 kilograma po stanovniku.

Tvrtka Regeneracija iz Zaboka, koja je jedan od najvećih prerađivača otpadnog tekstila u Hrvatskoj, već je ove godine primijetila promjenu trenda, odnosno da se količina otpadnog tekstila koji nabavljaju u Hrvatskoj povećala gotovo osam puta. U Regeneraciji su uvjereni da će zbog novog Pravilnika još više se povećati raspoložive količine otpadnog tekstila s domaćeg tržišta koji je jeftiniji od uvoznog. Lani su reciklirali 2.500 tona tekstila, a plan im je do 2016., tu količinu povećati na 6.000 tona. Osim u građevini, reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi i higijeni.