REFORMISTI: Gradnjom hotela Hyatt Maraska Zadar će dobiti veliku promidžbu u svijetu! REFORMISTI: Gradnjom hotela Hyatt Maraska Zadar će dobiti veliku promidžbu u svijetu!
Na konferenciji za medije zadarskih Reformista, održanoj 24. listopada 2016. u Zadru aktualne su bile teme “Pola sata pozitivno” i “Ljetne viroze grada Zadra”.... REFORMISTI: Gradnjom hotela Hyatt Maraska Zadar će dobiti veliku promidžbu u svijetu!

Na konferenciji za medije zadarskih Reformista, održanoj 24. listopada 2016. u Zadru aktualne su bile teme “Pola sata pozitivno” i “Ljetne viroze grada Zadra”.
Reformisti su krenuli aktivno osnivati ogranke s ciljem da se poboljša komunikacija između Mjesnih ogranaka i Grada.

“Čini se kako su građani zbog „estradizacije“ rasprava na Gradskom vijeću izgubili interes za ozbiljne točke koje su od vitalnog značaja za njihov svakodnevni život . Stoga smo odlučili na ovaj način potaknuti građane i gradsku upravu na zajedničko rješavanje onih problema koji mogu olakšati život građanima.
Na prošloj sjednici prihvaćena je moja inicijativa za olakšavanje parkiranja na Poluotoku osobama sa invaliditetom. Zato pozivamo sve zainteresirane za ovu problematiku da kroz jednu javnu raspravu pomognu gradskoj upravi, da koliko god je to moguće popravi stanje i svojim građanima olakša život na Poluotoku.

Za ovu sjednicu ćemo predložiti dvije inicijative.

Prva pod nazivom „Pola sata pozitivno“ s namjerom da se prvih pola sata na Aktualnom satu posveti našim građanima koji su postigli ili učinili nešto pozitivno između dvije sjednice, kao što je to recimo dodjela nagrade HGK Stanislavu Antiću, ili izbor trojice Zadrana u redovne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Nikola Bašić, Igor Rončević i Nenad Šestan), i proglašenje Stalnog postava antike Arheološkog muzeja za najbolji postav, odnosno muzej u Srednjoj i istočnoj Europi. To je za brendiranje Zadra i razvoj kulturnog turizma važno, a važno je i da arhitektima Ivi Letilović i Igoru Pedišiću čestitamo na ovaj način.

Ponovit ćemo inicijativu da Grad Zadar podupre ili osnuje Školu za skipere. Naime, naši zlatni olimpijci Fantela i Marenić upisali su zadarsko jedrenje u olimpijsku povijest zlatnim slovima, a imamo i najveću Marinu na Jadranu i još nekoliko koje će tek postati centar „jedriličarskog i jahtaškog svijeta“. Već sad se pokazala velika potražnja za dobrim i obrazovanim skiperima koji znaju jezike, ali i koji bi trebali biti promotori hrvatskog turizma. Sve preduvjete za to imamo . Potrebna je samo volja i nešto sredstava koji će nam se višestruko vratiti”, rekla je Vesna Sabolić.

Sabolić je rekla kako će gradske vijećnice Reformista dati potporu UPU Karma jer je stav Reformista da je to dobro rješenje ovog urbanistički, ambijentalno i kulturno povijesno delikatnog i zahtjevnog zadatka.maraska-hyatt

“Na Dnevnom redu je i Odluka o pokretanju procedure za izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja Maraska parka što će sigurno izazvati burnu raspravu na sjednici. Naziv Zadar Maraska naći će se u nizu najuglednijih i najpoznatijih hotelskih naziva u svijetu. To je sjajna promidžba i Hrvatske i Grada Zadra. Potpuno smo sigurni da će izgradnja Hyatt Regency Zadar Maraska hotela u potpunosti promijeniti „krvnu sliku” zadarskog poprilično trivijalnog turizma i zato podupiremo, ne samo izmjene i dopune Detaljnog plana, nego i uklanjanje svih birokratskih prepreka ozbiljnim investitorima koji jamče gospodarski rast, zapošljavanje i na koncu uklanjanje ili popravak i uređenje devastiranih zgrada za koje mi nemamo nikakvih mogućnosti. Irska, Njemačka i druge zemlje u koje odlaze naši mladi , sposobni, vrijedni i talentirani ljudi ne mogu biti rješenje, zato se moramo prestati odupirati otvaranju prema svima koji nose napredak i novu poduzetničku kulturu. Ne možemo imati i ovce i novce”, istaknula je Sabolić.

Novinarima se obratila i potpredsjenica zadarskih Reformista, Vlasta Mišurac koja smatra da za “Ljetne viroze grada” postoji rješenje.

“Sezona je, prema svim pokazateljima, bila uspješna. To nas veseli, ali to ima i svojih manje veselih strana. Grad smo iznimno bogate kulturno-povijesne baštine i time se dičimo. To bi trebalo podrazumijevati da je život na Poluotoku izuzetno lijep, kulturan i ugodan. Na žalost, to često nije tako.
Velike količine kartona, plastike i bio otpada baca se u gradske kante, nerazvrstano. Rezultat su prljave ulice s prepunjenim kantama na radost galebova i vrana koji su na Poluotoku pronašli lagodno stanište.
Potrebno je sezonski zaposliti čistače i komunalne redare koji bi stalno bili u pokretu i držali red što se tiče odlaganja glomaznog otpada, vlasnika koji ne skupljaju za svojim psima, turista koji lagodno ljetuju u svojim kamp kućicama u samom centru grada koristeći pri tom javne površine kao wc ili hodaju neprimjereno odjeveni odnosno polugoli po gradu.
Javnih wc-a nema dovoljno, a trebalo bi određenije napisati propise za ugostiteljske objekte
Svakako je potrebno omogućiti domicilnom stanovništvu mjesto za parkiranje i u sezoni. Turiste treba preusmjeriti na garaže i pojednostavniti plaćanje.
Nedostatno je izvještavanje, posebice turista, o predstojećim i trenutnim događanjima, s točnim opisom događanja i lokacijama održavanja. Na trg bi trebalo staviti video zid na kojem bi se non-stop vrtile informacije o svemu tome.
Da bi se dio ovoga mogao bez problema realizirati, potrebno je uprihoditi novac. Stoga moramo naći model naplaćivanja obilaska naših kulturnih i turističkih znamenitosti. Putnicima s cruisera bi se mogla naplaćivati dnevna karta prilikom ulaska u bus za grad, a ostalima prilikom dolaska ili parkiranja“, rekla je Vlasta Mišurac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.