RENATA SABLJAR DRAČEVAC: Dobijem li podršku, zalagat ću se za bolesne, stare i nemoćne!

Predsjednica Županijskog odbora SDP-a, Renata Sabljar – Dračevac, kandidatkinja je SDP-a i koalicijskih partnra u IX. Izbornoj jedinici.
To je bio povod za intervju.
– Rođena sam 1968.g. Diplomirala medicinu u Rijeci 1993.g. Spesijalistički ispit iz psihijatrije položila 1999.g. Udana, 1996.g. rodila sam stariju kćerku te 2004.g sina. Psihijatrica sam već punih 16 godina, bavim se grupnom analizom.
*Gdje trenutno radite?
– Prije 12 godina je otvorena Dnevna bolnica pri Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, kojoj sam od samog početka na čelu. Budući da kvalitetno zdravstvo mora biti dostupno svima, a promet sa Ugljanom je nezgodan, zadnjih deset godina radimo u gradu Zadru.
* Koliko je predizborna kampanja bitna? Koliko se može utjecati na stavove građana tijekom tih par tjedana?
-Politika mora imati kontinuitet i po meni je važno da je dosljedna. Predizborna kampanja ako je dobra može je samo donekle pridonijeti.
*Zadnjih dana nezaobilazna je tema plesanje gradonačelnika Kalmete na srpske cajke, zbog čega je izgubio potporu dijela braniteljske populacije. Što o tome mislite? Kakvu Vi glazbu slušate?
– Da, pitam se želite li moj kometntar iz pozicije psihijatrice ili političkog oponenta. Biti ću slobodna protumačiti s oba aspekta. Ritam naše narodne glazbe različit je diljem lijepe naše, rizmičnost određenog melosa pokreće unutarnji osjećaj zadovoljsta. Pjesma i ples su značajne aktivnosti za sreću pojedinca. Moja preporuka je da se prepustite tim emocijama i lakše ćete se nositi s dnevnim poteškoćama. Osbno volim slušati različite vrste glazbe od klasične, preko klapa do roka ali to ovisi o situaciji.
*Ako postanete saborska zastupnica, za što ćete se posebno zalagati?
– Uspijem li postati saborska zastupnica, područje mog djelovanja ostat će usmjereno upravo prema mentalnom zdravlju i socijalnoj skrbi gdje sam stručna i kompetentna.
Kao liječnica suočena sam sa velikim brojem pacijenata koje pate od depresije. Na žalost sve je veći broj osoba koje se jednostavno ne mogu nositi sa svakodnevnicom izazvanom nesigurnošću i sve većom neizvjesnošću, ali i oni koji se nose i njima je sve teže i teže. Veliki broj mojih pacijenata čine i oboljeli od PTSP-a, među kojima prevladavaju branitelji, kao najosljetljivija populacija koja je doživjela i najveće traume. Ne moram posebno naglašavati koliko pate i cijele njihove obitelji. Skrb usmjerena prema braniteljima treba biti sveobuhvatna, nikako parcijalna, odnosno mi ih moramo integrirati u društvo i omogućiti im štvo veču radnu aktivnost. Proces skrbi je već u devedesetima postavljen krivo. Ali gdje smo tu smo, treba se maksimalno angažirati oko ovog problema.
Radeći ovaj posao dobro sam upoznala probleme naših građana.
Nastojat ću djelovati i na području skrbi za stare i nemoćne. Populacija smo koja stari i koja si mora osigurati dostojanstveno starenje. Na isti način na koji lokalne samouprave financiraju dječje vrtiće, i država treba financirati domove za stare i nemoćne. Dapače, smatram da možemo postati oaza ne samo za naše, već i za europske umirovljenike.
Brigom za stare i nemoćne riješili bismo problem većeg zapošljavanja osobito medicinskih djelatnika a to će povući čitav niz gospodarskih aktivnosti , a u konačnici to dovodi i do rasta broja stanovnika.
*Deveta izborna jedinica, deveto mjesto. Način na koji možete biti zastupnik su preferencijalni glasovi, prvi put u Hrvatskoj. Što mislite o tome?
– Za četiri godine, građani će doista birati pojednca, direknog predstavnika. U ovom trenutku, traže još pojašnjenja. S obzirom na preferencijsko glasanje,voljela bih kada bi me građani prepoznali kao nekog tko živi život sličan njihovom i kad bi mi dali svoju podršku. U mojoj lokalnoj zajednici me poznaju i cijene moj radni i politički put. Time bih dobila puni legitimitet narodne zastupnice.

*Što biste poručili biračima?

– Nikada se ne osvrćem na tuđe odabire važni su moji, naši odabiri za koje smo i odgovorni, smatram da sada imamo priliku izabrati onoga za koga vjerujemo da će doista zastupati interese nas građana a to je deveta (9) osoba u IX (devetoj) izbornoj jedinici.
Ako me pitate je li u redu, da su izborni kandidati ljudi koji su pod istragama USKOK-a? Smatram da se radi se o moralnoj dvojbi, sami time preuzimamo rizik štete koje možemo nanjeti zajednici i sebi.