Renata Sabljar Dračevac: Osigurat ćemo djeci besplatne udžbenike! Renata Sabljar Dračevac: Osigurat ćemo djeci besplatne udžbenike!
Već ste dugi niz godina prisutni u politici. Na što ste od ostvarenog posebno ponosni? Najponosnija sam na glasačku reakciju naroda u Banjevcima (općina... Renata Sabljar Dračevac: Osigurat ćemo djeci besplatne udžbenike!

Već ste dugi niz godina prisutni u politici. Na što ste od ostvarenog posebno ponosni?

Najponosnija sam na glasačku reakciju naroda u Banjevcima (općina Stankovci) prije 4 godine. Nakon što je DIP poništio izbore u prvom krugu u Banjevcima, doveo nas je u neravnopravnu poziciju. Narod se digao na noge i broj glasova porastao je 300 %. Pitam se do kada ćemo trpjeti ovakav odnos prema nama građanima. Ista situacija se ponovlla i na ovim izborima.
Poruka Ustavnog suda vezano uz odluku Izbornog povjerenstva Zadarske županije o nepravilnosti liste za Općnsko vijeće Sv.Filip i Jakov je: Zakon vrijedi za vas, ali ne i za nas.
Zahvalna sam sudcu Abramoviću što je dao izdvojeno mišljenje. Pokazao je da je makar nekome stalo do ustavno-pravnog poretka u RH.

Kandidati HDZ-a često govore kako se lokalni SDP nije dovoljno zalagao za zadarske projekte dok je SDP bio na vlasti na državnoj razini. Kako to komentirate?

Najbolje je govoriti u brojevima.
Za vrijeme HDZ-ove Vlade u projekt Gaženica uloženo je 43,4 mil. eura, a za vrijeme SDP-ove Vlade uloženo je 100,4 milijuna eura te je projekt i završen 9. srpnja 2014. godine.
U projekt „Poliklinika“ SDP-ova Vlada uložila je 145 milijuna kuna, a MOST i HDZ tek 8 milijuna kuna.
Kroz Hrvatske ceste u našu županiju uloženo je 9 milijuna kuna za vrijeme SDP-ove vlasti, kada je izgrađeno čvorište Bibinje.
Brojke su rekle svoje, sve ostalo su tlapnje i lažni megalomanski projekti koji se prezentiraju pred svake izbore. Kod nas vrijedi ona „štuk i pitura, che bella figura“.

Kako biste ocijenili izborne programe svojih protukandidata? Je li ono što obećavaju realno ili se radi o predizbornim obećanjima koja će biti teško ostvariva?

Iskreno, ne obraćam pažnju na tuđe programe, usmjereni smo na provedbu svoga programa. Mogu samo odgovorno tvrditi da ista garnitura daje ista obećanja već 24.g., i to bi trebalo biti “vjerodostojno” – tako stoji na plakatu vladajuće garniture.

Koji su najvažniji projekti koje planirate realizirati ako pobijedite na izborima?

1. Socijalni projekti – u prvoj školskoj godini, odmah na konstituirajućoj sjednici Skupštine, odlučit ćemo o podršci za kupnju školskih knjiga za svako dijete. Investicija je u prvoj godini relativno velika, oko 5 milijuna kuna, a nakon tog održavat ćemo to stanje.
U drugoj godini uvest ćemo besplatan školski obrok za svako dijete.
2. Ostavrivanje sporazuma s MORH-om za premještanje Županijske uprave.
3. Poticat ćemo razvoj malog i srednjeg poduzetništva.
4. Aktivirat ćemo, sada nefunkcionalne, razvojne agencije

Treba li, po Vama, smanjiti broj općina i ukinuti županije?

Zalažem se za decentralizaciju države, županijama treba povećati ovlasti. Treba mijenjati zakon o općinama i općine ispod 5000 stanovnika ne bi trebale imati načelnika profesionalca.

Koristi li Zadarska županija u dovoljnoj mjeri mogućnosti financiranja projkata sredstvima EU fondova?

Nažalost, ne. I tu imamo puno prostora za rad.