Sabljar Dračevac: Longin daje 5 milijuna kn za zgradu bez uvjeta za učenike

Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Županijskog odbora SDP-a, poslala je reagiranje na izjavu župana Božidara Longina koje objavljujemo u cijelosti.

“Poštovani župane Longin!
Diskreditacije kao što su „paušalni pristup“, „donošenje krivih zaključaka“, „površno čitanja dostavljenih materijala“ i „politički autogol“ je nešto na što smo od vas i vaše stranke navikli slušati, to je retorika koju smo od vas i očekivali.
Dakle, naš Klub vijećnika dao je prigovor na organizaciju elektronske sjednice koja je zakazana za 18. svibnja 2020. U vašem odgovoru, u kojem ste odbili naš prijedlog, navodite da je još uvijek na snazi zabrana održavanja skupova na kojima bi se okupilo više od 40 osoba. Mi nismo neka neformalna skupina građana, već smo vijećnici Županijske skupštine i dužni smo sukladno zakonu, Statutu i Poslovniku donositi odluke. Stoga je upitno zašto želite održati elektronsku sjednicu bez nazočnosti novinara, a svima je jasno da predložene točke dnevnog reda nisu hitne.
Što se tiče podrške stručnih službi i jedinica lokalne samouprave koje u svom izlaganju spominjete, poznato je da HDZ u Zadarskoj županiji s tim nema nikakvih problema, vjerojatno ste imali podršku i za farbanje tunela. Što se tiče resorne ministrice Blaženke Divjak, najbolje je pitati učitelje i nastavnike što o njoj i njezinom radu misle.
Obmanjujete javnost pričom da netko ima nešto protiv razvoja Srednje škole Biograd na Moru i protiv obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja. Ovdje je riječ o prenamjeni zgrade. Zgrada koja se od 2013. godine gradi za uredski prostor i koja nije dovršena, trebala bi biti prenamijenjena za potrebe Srednje škole Biograd na Moru, a za to ne postoje uvjeti!
Zašto mislite da smo tolike neznalice pa da ne znamo da se s pet milijuna kune ne može kupiti građevinsko zemljište i izgraditi i opremiti učenički praktikum površine 700 m2? To svi znamo. Ali javnost ne zna da tih pet milijuna kuna želite potrošiti na kupovinu zgrade koja je građena za potpuno drugu namjenu. To je cijena zgrade s asfaltiranim parkiralištem oko nje. Koliko će koštati preuređenje zgrade koja ne zadovoljava kriterije za školski prostor i preuređenje njezinog okoliša i tko će to financirati, o tome ne govorite.
Odluka o darivanju katastarske čestice 3241/4 Srednjoj školi Biograd površine 3.112 m2 može se pročitati u službenom glasniku Grada Biograda na Moru 9/2017 ( u privitu). Zašto se na tom prostoru ne može izgraditi tih 700 m2 koliko je potrebno za radionice za učeničku praksu? Na tom prostoru može se izgraditi otvorena igrališta, dvorana i još povrh svega toga i radionica od 700 m2, odnosno 350 m2 ako je školski objekt na kat kako je predviđeno prostornim planom što se može vidjeti u Odluci.
Vaš cijenjeni dožupan Mršić Šime sudjelovao je 13.studenog 2018. na svečanom potpisivanju ugovora za gradnju Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru. Iz članka koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Biograda, vidljivo je da je tom prigodom gradonačelnik Biograda rekao (citiram): „ U prizemlju će se smjestiti kuhinja i strojarska radionica Srednje škole Biograd …“ Ravnatelj Srednje škole Ivica Kero kaže: „Imat ćemo sektor ugostiteljstva, gdje će biti opremljena kuhinja i sektor strojarstva u kojem ćemo imati jednu halu kao radionicu za praktičnu nastavu naših strojara….“
Na upit Ratka Krstinića, našeg vijećnika u Gradskom vijeću grada Biograda n/M, zašto je cijena inkubatora s predviđenih 20 milijuna kuna narasla na 38 milijuna kuna gradonačelnik Biograda Ivan Knez je objasnio da je to zbog stabilnosti i sigurnosti zgrade jer (citiram): „… što se tiče vibratora, to je najbitnije, to se radi o ploči koja se stavlja u temelje, ona mora izdržati 5 tona vibracije…“
Prema tom obrazloženju, uloženo je 18 milijuna kuna u zgradu koja mora izdržati 5 tona vibracije zato što u prizemlju te zgrade trebaju biti radionice srednje škole, a sad se te radionice trebaju premjestiti u drugu zgradu!
Župane, nakon toliko milijuna kuna zašto još 5 milijuna kuna za novu uredsku zgradu?
Zanimljivo je da je upravo ministrica Divjak ovu zgradu prepoznala kao potencijal za unapređenje školstva. Podsjećamo, zgrada se gradi od 2013.g i još uvijek nije završene, a već pet godina prodaje se. U tih pet godina se nitko nije ozbiljno zainteresirao za tu zgradu sve dok se nije pojavila „svestrana“ ministrica Divjak koja je uspjela taj problem riješiti na zadovoljstvo vlasnika, a svjedočimo da su i kupci zadovoljni. Kupcima je jedini problem kako kupovinu legalizirati, a da se o tome što manje priča.
Pred parlamentarne izbore otvarate taj novi Poduzetnički inkubator u Biogradu u kojeg se dodatno uložilo 18 milijuna kuna za radionice Srednje škole.
Župane, ne ulažete u školstvo i ljude, nego u zgradu i zidove. I tako već 30 godina.

U privitku:
Scen 1,2,3,4- svečano potpisivanje u službenom glasniku grad Biograd N/M
Odgovor na pitanje vijećnika
Odluka o darivanju katastarske čestice 3241/4 Srednjoj školi Biograd B/M površine 3.112 m2 (2 scen)
Renata Sabljar – Dračevac
Predsjednica ŽO SDP-a
Vijećnica ŽS