Sabljar Dračevac na drugom mjestu, Glasovac nositeljica u IV. jedinici

Glavni odbor SDP-a jutros je donio odluku o nositeljima stranačkih lista i kandidatima po  izbornim jedinicama.  U IX. je jedinici nositelj liste Šibenčanin Franko Vidović, predsjednica Županijskog odbora stranke, Renata Sabljar Dračevac, na drugom je mjestu, objavio je Zadarski list.

Bivša predsjednica zadarske organizacije, Sabina Glasovac, bit će nositeljica liste u IV. jedinici koja obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju, što praktično znači da će nastaviti svoj rad u parlamentu, ali ne više kao zadarska zastupnica.
Drugo pak mjesto na listi IX. izborne jedinice veliko je priznanje čelnici županijskih SDP-ovaca, kao i čitavoj organizaciji, s obzirom da Renati Sabjar Dračevac jamči ulazak u Sabor. Naravno, treba uzeti u obzir i preferencijalne glasove, no zbog dugogodišnjeg angažmana u politici, te prvenstveno prepoznatljivosti među biračima, Sabljar Dračevac zasigurno ulazi u Sabor, a evo što je novinarki Zadarskog lista rekla nakon sjednice Glavnog odbora:

– Kao što je i najavljeno, Franko Vidović nositelj je liste za IX. izbornu jedinicu, a što se tiče ostalih pozicija na listu, naša stranka ima tzv. zip sustav po kojemu nakon svakog člana na listi dolazi jedna članica stranke. Nakon Vidovića iz Šibensko-kninske županije dolazim ja iz Zadarske, treći je Matko Kuzmanić iz Splitsko-dalmatinske, te ponovno jedna članica, Maja Sporiš,  porijeklom iz Ličko-senjske županije i predsjednica je Foruma žena SDP-a Hrvatske – kazala nam je Sabljar Dračevac nakon najnovije odluke o rasporedu na stranačkim listama.

S obzirom da je SDP na proteklim parlamentarnim izborima u ovoj jedinici dobio četiri mandata, čelnica Županijskog odbora jedan je od sigurnih kandidata za Sabor, no ona ipak ističe kako treba imati u vidu i metodu preferencijalnih glasova koja je po njoj izuzetno dobra jer građani mogu glasovati za kandidata ili kandidatkinju  koji je njima najprihvatljiviji:

– Ukoliko neki kandidat skupi deset posto glasova liste, u tom slučaju preskače kolege i kolegice koji su nomenklaturno na listi ispred njega ili nje, stoga bih rekla da svi imaju jednaku šansu – poručuje Sabljar Dračevac, a na pitanje zanima li je rad u Saboru budući da ima dugogodišnju liječničku karijeru, otvoreno kaže:

– S obzirom da sam već deset godina predsjednica Županijskog odbora, odnosno aktivna u već trećem mandatu, smatram da imam što reći i napraviti kao saborska zastupnica.