SABOR MALIH GLAGOLJAŠA Počinje u Sv.Filip i Jakovu 16. rujna

Ove godine tradicionalna manifestacija 6. Festival SLOVO ROGOVSKO – Sabor malih glagoljaša „Ajmo dico glagoljati“ održat će se od 16. – 20.rujna 2015. godine u više mjesta Zadarske županije: Sv.Filip i Jakovu, Biogradu, Pašmanu, Tkonu, Bibinjama kao i na otoku Murteru u Šibensko-kninskoj županiji.
Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Općine Sv.Filip i Jakov, Mala škola glagoljice OŠ Sv.Filip i Jakov, Zavičajni muzej Biograd na Moru i Udruga glagoljaša Zadar.

Kako su nas izvijestile Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice Općine Sv. Filipa i Jakova, te Danijekla Deković, organizatorica događaja, ideja za održavanje ovog Festivala proistekla je iz jako uspješne suradnje Male škole glagoljice i Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov posebno tijekom turističke sezone 2008./2009. godine kada su se održavale radionice pisanja glagoljicom kao ponuda izrade prigodnih suvenira s motivom glagoljice.
Prvi Festival održao se je 2010. godine na Rogovu gdje su uz glagoljašku Sv.Misu održana predavanja u samoj crkvi Sv. Roka – području Benediktinske opatije koja je nastala u X. stoljeću, a srušena je za vrijeme turskih prodora u XV. i XVI. stoljeću.
Nakon toga se Sabor preselio s Rogova u Turanj, Biograd, Polaču, a prošle godine je Sv.Misa održana u crkvi Sv.Mihovila u Sv.Filip i Jakovu.
Nakon 5 godina Sabor se ponovno vraća na Rogovo – Opatiju, koju je Petar Krešimir IV darovao Benediktincima gdje će se u crkvi Sv.Roka iz XI st. održati glagoljaška Sv.Misa i prigodno predavanje.
Program ovogodišnjeg Sabora započinje u Sv.Filip i Jakovu gdje će se održati svečano otvorenje Festivala 16.9. u 20,00 sati u galeriji galeriji „POGON KULTURE“ uz otvorenje izložbe Male škole glagoljice OŠ Sv.Filip i Jakov – „NAŠIH 7 GODINA“ kao i prigodni program.
Na otvorenju Sabora moći će se uživati uz srednjevjekovnu glazbu dva violončela prof. Lidije Ledinić i učenice Karle Miličević.
Glazbeni program se sastoji od uvodnog dijela- J.S.Bach : Suita za violončelo solo u G-duru -Sarabande i Preludij , središnji dio – B.Marcello :Sonata – Adagio i Allegro i završni dio – J.S.Bach : Suita za violončelo solo.
Uz prigodni preformans pisanja glagoljice kroz program Sabora vodit će nas prof. Danijela Deković, voditeljica Male škole glagoljice i predsjednica Udruge glagoljaša Zadar, Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističkog ureda TZO Sv.Filip i Jakov, dr.sc. Ivica Vigato, glavni urednik časopisa “SLOVO ROGOVSKO”, don.Zdenko MIlić i načelnik Općine Sv.Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

U okviru 6. Festivala koji će se održati na više lokacija ( Sv.Filip i Jakovu, Biogradu, Pašmanu, Tkonu i Bibinjama kao i na otoku Murteru ) sa znatno više sadržaja, održati će se 18.9. u 17,00 sati u Zavičajnom muzeju u Biogradu promocija trećeg časopisa o glagoljici „SLOVO ROGOVSKO“ koji je izdala Udruga glagoljaša Zadar uz potporu Zadarske županije, Grada Zadra, Općine Sv.Filip i Jakov i Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov.
Također će se otvoriti prigodna izložba „ZLATNE NITI PRADIDOVA“ u organizaciji Društva prijatelja glagoljice Zagreb i dizajnerice Julije Vojković
U večernjim satima 18.9. u 20,30 sati u Kino dvorani u Sv.Filip i Jakovu održat će se Večer klapske pisme „OD GLAGOLJAŠKOG KORA DO KALETE“, posvećena šjor Ljubi Stipišiću Delmati koji je pomagao organizatorima pri pokretanju ovog Festivala. Činjenica je da je maestro Stipišić prigodnim tekstom pod tim naslovom pomogao pri pokretanju Sabora.

U subotu 19.9. na Rogovu u crkvi Sv.Roka održat će se glagoljaška Sv.Misa uz glagoljaške napjeve koje će izvesti pučki pjevači iz Tkona i učenici iz Osnovne škole Sv.Filip i Jakova. Nakon mise će se održat prigodno predavanje „Franjevci trećoredci glagoljaši“.
Nakon toga će se u 13.00 u samom mjestu Sv.Filip i Jakov održavati prigodne glagoljaške radionice, na kojima će sudjelovat preko 100 djece iz raznih škola s područja Hrvatske ( Zagreba, Osijeka, Koprivnice, Senja, Zadra i drugih mjesta ).
Glagoljaške radionice organizira Udruga glagoljaša Zadar, Društvo prijatelja glagoljice, Glagoljaško središte “Frankopan” OŠ Frana Krste Frankopana iz Zagreba i OŠ Zadarski otoci, Zadar
1. Glagoljica pletena papirom, voditeljica Verica Kovač, slikarica i keramičarka, Društvo prijatelja glagoljice, Zagreb
2. More i glagoljična slova, slikarska radionica, voditeljica Mira Kliček,dipl. likovna terapeutkinja, Društvo prijatelja glagoljice, Zagreb
3. Glagoljične igračke (zabavna glagoljična slikovnica azbukvidnjak, glagoljični labirint s kuglicom, slagalica Glagoljični šareni krug na magnetoj foliji), voditeljica Biserka Draganić, prof., dr.sc. Jelena Vignjević i glagoljaši iz Glagoljaškog središta “Frankopan” OŠ F. K. Frankopana, Zagreb
4. Izrada nakita od dagnji, Galerija Lacani Sv. Filip i Jakov, Trg kralja Petra Krešimira 4/1
5. Eko-narukvice (nakit), voditeljica Jasminka Brižić, učiteljica mentorica RN, OŠ Zadarski otoci – Zadar
6. Glagoljica u srcu (magnet za hladnjak), voditeljica Željka Diklan, učiteljica mentorica RN, OŠ Zadarski otoci – Zadar
7. Glagoljica na magnetu I papiru, voditeljice Ljiljana Kadija Pulić, OŠ Sv Filip I Jakov I Klaudija Hogl, OŠ Jagode Truhelke, Osijek
Program se održava 17.9. u Pašmanu, a 19.9.paralelno i u Bibinjama, a 20.9. i u Murteru. Kompletni sadržaj se nalazi na plakatu koji Vam dostavljamo u privitku.

Vjerujemo da ova manifestacija postala interesantan novi proizvod, kao i razlog dolaska na naše područje u mjesecu rujnu. S obzirom da imamo upite za ovu manifestaciju, a dosadašnjim godinama na Saboru su sudjelovali turisti iz Nizozemske i Njemačke na radionicama pisanja glagoljice očekujmo da će ubuduće biti još više zainteresiranosti.
Rezultat glagoljaških radionica je tiskanje prve glagoljaške slikovnice „Legenda o nastanku Velebita i Jadranskog mora“ koju smo tiskali uz potporu Ilirije d.d. Biograd. U planu je izraditi reprint verzije na engleskom jeziku.
Dosada se na svakom Saboru održavala i radionica izrade glagoljaškog murala pa smo na taj način dobili više murala u Osnovnoj školi i u mjestu.
I ove godine sudionici iz Osijeka planiraju obnoviti murale iz prethodnih godina i izraditi nove na nekom zidu u mjestu i u prostorima OŠ Sv Filip i Jakov.
Suorganizatori ovogodišnjeg Sabora su: Župa Sv.Filip i Jakov, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Zagreb, Sveučilište Zadar, Općina Pašman, Župa RBDM Pašman, Ogranak Matice Hrvatske Murter, TZ Općine Murter-Kornati, Općina Murter-Kornati, Župa Murter, Župni pjevački zbor ”Sveti Mihovil” Murter, OŠ Stjepana Radića Bibinje, Župa Sv. Tome Tkon, Općina Tkon i Župa Sv. Roka Bibinje.
Pokrovitelji 6.Sabora su Zadarska županija, Grad Zadar, Općina Sv.Filip i Jakov, Ilirija d.d. Biograd i Udruga Napredak.
Sponzori su Ilirija d.d. Biograd, ATN „Croatia“ Sv.Filip i Jakov, Hotel „Mare nostrum“ Sv. Petar, Bure commerce Biograd, TN Margarita maris“ Sv. Filip i Jakov, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva Zagreb, MASVIN Polača,
U ime Malih glagoljaša OŠ Sv. Filip i Jakov te u ime Udruge glagoljaša Zadar i Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov zahvaljujemo na dosadašnjoj i budućoj potpori koju pružate informiranjem javnosti o održavanju ove važne kulturne manifestacije koja se održava u posezoni i okuplja veliki broj malih i velikih glagoljaša iz cijele Hrvatske.