SAT ZA PLANETU ZEMLJU Gašenje rasvjete na Trgu Petra Zoranića

Grad Zadar se i ovu godinu priključuje akciji Sat za planet Zemlju, gašenjem rasvjete na Trgu Petra Zoranića u subotu 19. ožujka u 20:30 sati.
WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, desetu godinu za redom organizira Sat za planet Zemlju.
Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu.Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja!
I Hrvatska je jedna od njih – lani smo ugasili svjetla u 56 gradova: zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska arena, splitska Dioklecijanova palača, zadarski Forum  tek su neke od znamenitosti koje su utonule u mrak.
Glavni cilj ove akcije je osvjestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Tako u subotu 19. ožujka, od 20:30 sati, sat vremena isključujemo javnu rasvjetu, rasvjetu u korporacijama ali i u domovima, kako bismo se pridružili ovoj akciji.
Trg Petra Zoranića će  ove godine na sat vremena utonuti u mrak. Pozivamo građane da gašenjem svjetala, zajedno sa svim stanovnicima svijeta obilježe Sat za planet Zemlju, u subotu, 19. ožujka, u 20:30 sati! 
WWF je ovogodišnju akciju Sat za planet Zemlju posvetio klimatskim promjenama.