SILOVATELJU DJETETA DRŽAVA MORA ISPLATITI 14.000 EURA Bilo mu neudobno u zatvoru!

Prije desetak dana na slobodu je izašao 60-godišnji Davor Lonić koji je odslužio sedam godina zatvora zbog silovanja djevojčice.

Prihvaćena mu je tužba zbog povrede “prava na pravično suđenje” jer mu Vrhovni sud u žalbenom postupku nije dostavio podnesak koji je podnio zamjenik državnog odvjetnika, a nije mu omogućeno ni sudjelovanje u raspravi koja se nakon žalbe vodila pred Vrhovnim sudom.

Lonić se žalio da mu je pretijesno u ćeliji od 23 kvadrata koju mora dijeliti sa 7 ili 8 zatvorenika, te da se ne može tuširati češće od jednom tjedno, da im je premalo jedan toalet u ćeliji i slično. Država mu mora platiti 10.000 eura odštete zbog nehumanih uvjeta pulskog zatvora i još dodatnih 4000 eura naknade sudskih troškova.

Podsjetimo, Davor Lonić je 2010. godine na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 14 godina zatvora zbog višegodišnjeg silovanja i bludnih radnji nad djevojčicom, a presuda je postala pravomoćna. Vrhovni sud RH umanjio mu je kaznu za dvije godine, jer su ga teretili za jedno produljeno djelo, a ne, kao dosad, na stjecaj kaznenih djela.

Kako je utvrđeno u sudskom postupku, djevojčicu je Lonić počeo zlostavljati kad je imala samo deset godina, odvlačivši ju u podrum svoje obiteljske kuće. Prvi je put to učinio u svibnju 2003. godine, kad ju je na silu razodjenuo i tražio od nje da ga dira po spolovilu. Isti je čin ponovio i tri godine kasnije, kad ju je zaključao u podrum, pokazivao joj slike golih žena i potom s nje strgnuo odjeću, prislonio ju na zid i silovao. Zatim ju je tako golu, bespomoćnu i posramljenu slikao mobitelom.
Posljednji ju je put odvukao u podrum u svibnju 2009. godine, kad ju je silovao na način da joj je na silu širio noge koje je ona pokušavala skupiti. Osim u podrumu, Lonić je djevojčicu zlostavljao i na plaži. Plivao bi oko nje, skidao joj kupaći kostim i dodirivao ju po tijelu.
Lonić je djevojčici slao prijeteće SMS poruke da drži jezik za zubima, a koje su policijski djelatnici pronašli u njenom mobitelu, nakon što ih je ravnateljica škole, kojoj je djevojčica sve ispričala, obavijestila o počinjenju kaznenog djela.
Uslijed dugogodišnjeg zlostavljanja djevojčica je oboljela od PTSP-a, a pokušala je i okončati svoj mladi, no traumama ispunjen život prekomjernom količinom tableta.

Prvostupanjsku presudu kojom mu je izrečena 14-godišnja zatvorska kazna Lonić je dočekao s negodovanjem, vičući kako on nije nikoga silovao.