Šime Erlić bit će kandidat 4 dalmatinske županije za Predsjedništvo HDZ-a Šime Erlić bit će kandidat 4 dalmatinske županije za Predsjedništvo HDZ-a
Izborni sabor HDZ-a koji će se održati 11. lipnja proteći će po svemu sudeći prilično mirno. Naime, u vodstvu stranke usuglašeno je deset imena... Šime Erlić bit će kandidat 4 dalmatinske županije za Predsjedništvo HDZ-a

Izborni sabor HDZ-a koji će se održati 11. lipnja proteći će po svemu sudeći prilično mirno. Naime, u vodstvu stranke usuglašeno je deset imena za isti broj članova predsjedništva stranke koje će tom prilikom birati oko 2.000 stranačkih izaslanika, objavio je Novi list.

Dva člana koje biraju izaslanici iz Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije bit će dva župana – ličko-senjski Ernest Petry i sisačko-moslavački Ivan Celjak. HDZ PGŽ-a neće istaknuti nikoga jer je predsjednik ove županijske organizacije Oleg Butković ujedno i potpredsjednik stranke na državnoj razini. Iz Karlovačke županije dolazi aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved tako da ni oni nisu istaknuli svog kandidata. Najlošije je prošla Istarska županija koja usprkos dosad najboljim rezultatima na parlamentarnim i lokalnim izborima ostaje bez člana Predsjedništva stranke. Tu je dužnost zadnjih nešto manje od šest godina obnašao nekadašnji ministar turizma Anton Kliman.

Kandidati četiri dalmatinske županije bit će Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i šef zadarskog HDZ-a Šime Erlić. Pet slavonskih županija u Predsjedništvu bi trebali predstavljati virovitičko-podravski župan Igor Andrović i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Članove HDZ-a iz Zagreba i Zagrebačke županije u vrhu stranke trebali bi predstavljati ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Velike Gorice Krešo Ačkar. Iz županija sjeverozapadne Hrvatske u Predsjedništvu bi trebali biti varaždinski župan Anđelko Stričak i njegov bjelovarsko-bilogorski kolega Marko Marušić.

Na ovom bi se izbornom Saboru trebao i promijeniti Statut stranke.