Šime i Mihovil Fantela na austrijskom jezeru Attersee osvojili broncu u klasi 49er! Šime i Mihovil Fantela na austrijskom jezeru Attersee osvojili broncu u klasi 49er!
Nakon zapaženih nastupa u rujnu na prestižnim regatama u Aarhusu i Kielu gdje su osvojili peta mjesta, Šime i Miho na Europskom prvenstvu na... Šime i Mihovil Fantela na austrijskom jezeru Attersee osvojili broncu u klasi 49er!
Nakon zapaženih nastupa u rujnu na prestižnim regatama u Aarhusu i Kielu gdje su osvojili peta mjesta, Šime i Miho na Europskom prvenstvu na austrijskom jezeru Attersee napravili su korak naprijed i odradili još bolji posao.

Najpoznatija hrvatska jedriličarska braća krenula su odlučno u natjecanje i pobijedila u 3 od prvih 6 plovova, što ih je učvrstilo na prvom mjestu nakon kvalifikacijskog dijela Europskog prvenstva. No, vjetar na jezeru je stvarao velike probleme 49erima i zakomplicirao nastavak natjecanja, a Fantele su u 7. i 8. plovu 22. i 13. mjestom prepustili vodstvo i našli se na trećoj poziciji.

U subotu u 9. plovu Fantele su jurnule prema naprijed i zajedno s Dancima stvorili veliku prednost nad ostatkom društva, što ih je trebalo vratiti na čelno mjesto, ali zbog problematičnih uvjeta na regatnom polju natjecanje je prekinuto usred utrke. Kada je u nedjelju ovaj plov ponovljen, naša posada je diskvalificirana, zbog čega je pala na 7. mjesto u ukupnom poretku i činilo se potpuno udaljila od medalje.

Međutim, kod braće Fantela nikad nema predaje i fantastičnim jedrenjem u posljednja dva plova preskočili su izravne konkurente i vratili se na treće mjesto koje im je donijelo itekako zasluženu broncu.

Titula prvaka Europe na kraju je pripala Nijemcima Timu Fischeru i Fabianu Grafu, dok su domaći Austrijanci Benjamin Bildstein i David Hussl osvojili srebro. Iza Fantela na treće mjestu našli su se brojni odlični jedriličari pa hrvatski dvojac može biti zadovoljan takvim rezultatom u izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima.

Druga je to zajednička medalja za Zadrane koji su 2018. godine u Aarhusu osvojili zlato na Svjetskom prvenstvu 49era, a sada se mogu pohvaliti uspjehom i na europskoj sceni.

Nakon teškog tjedna, danas smo se popeli sa sedmog mjesta na treće. Zadovoljni smo. Sezona je bila kratka, ali teška i zadovoljni se vraćamo kući.

Šime Fantela ovom broncom samo je upotpunio svoju kolekciju koja ga čini najuspješnijim hrvatskim jedriličarem svih vremena. Još tamo 1998. godine postao je svjetskim prvakom u klasi optimist, nakon čega je s Igrom Marenićem u klasi 470 osvojio 14 medalja na najvećim natjecanjima, uključujući olimpijsko zlato u Riju 2016. godine te dvije svjetske i tri europske titule.

Dvije medalje sada ima i u klasi 49er s bratom Mihovilom, a u toj kolekciji još samo fali zajedničko olimpijsko odličje. Za to će dobiti priliku već sljedećeg ljeta u Tokiju, a ako dočekaju Igre zdravi i u punoj formi, ne sumnjamo da će se boriti na samom vrhu i kandidirati za osvajanje zlata!