SINDIKAT TRAŽI POTPORU RODITELJA ZA ŠTRAJK: Ne šaljite djecu u školu!

os p.preradovic 10.04.2012. pocetak skole poslije uskrsa

 

Uoči sutrašnjeg štrajka u osnovnim i srednjim školama, na kojeg se odlučila Vertikala sindikata obrazovanja nakon što Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta nije udovoljilo njihovom zahtjevu za povećanjem plaća za četiri posto za zaposlenike u obrazovanju i znanosti, sindikalisti su se pismom obratili roditeljima školske djece.  U pismu se roditelje moli za razumijevanje i potporu na način da djecu ne šalju u školu za vrijeme štrajka. No, ukoliko djecu ipak dovedu u školu, sindikalisti jamče kako će unatoč neodržavanju nastave djeca biti zbrinuta u školama.

Na pismo sindikalista, odmah je reagirao ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar, ističući kako je djeci mjesto u školama te da nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu.  Poziv sindikalaca roditeljima da ne šalju djecu u školu Mornar je ocijenio neprimjerenom komunikacijom, dodavši da djeca neće dobiti neopravdane sate ako ne budu na nastavi, ali će svejedno biti najveće žrtve štrajka. Mornar se nada kako većina nastavnika u školi neće štrajkati, vjerujući kako razumiju situaciju u kojoj se Vlada nalazi i shvaćaju da je riječ o političkoj igri.

Sindikalisti se ne daju pokolebati, traže potporu roditelja te najavljuju višednevni štrajk do ispunjenja zahtjeva.

U nastavku teksta donostimo pismo Vertikale sindikata obrazovanja za roditelje učenika osnovnih i srednjih škola.

 

Dragi roditelji,

Naši učitelji i nastavnici pripremaju se za štrajk u sustavu obrazovanja i znanosti.

U ovom trenutku iznimno nam je važna vaša podrška i razumijevanje. Ovo nije borba samo za mali dodatak na plaću učitelja i nastavnika, ovo je puno više od toga.

Ovo je borba za bolje i kvalitetnije obrazovanje naše djece, za dostojanstvo onih koji im svakodnevno prenose znanje, čuvaju ih i brinu se o njima. Naši učitelji i nastavnici rade jedan od najodgovornijih poslova, s velikim entuzijazmom i ponosom. Ali taj se rad sustavno omalovažava i degradira, a problemi se ignoriraju.

Ukazujući na probleme i boreći se za svoja prava, učitelji i nastavnici ne rade ništa loše za našu djecu. Naprotiv, bore se i za njihovu bolju budućnost!

Kao roditeljima, ne smije nam biti svejedno u kakvim uvjetima naša djeca uče i u kakvom društvu odrastaju. Važno je da im i na ovakvim primjerima pokažemo da imaju pravo na život u poštenom i pravednom društvu u kome će i oni jednoga dana biti radnici. Važno je da ih i mi kao roditelji naučimo da svatko tko pošteno radi treba biti pošteno plaćen za svoj rad, da se za to treba i vrijedi boriti.

Pružite učiteljima i nastavnicima potporu na način da ne šaljete svoju djecu u školu za vrijeme štrajka ako to možete. Ako ne, dovedite ih u školu, ona će bez obzira na štrajk biti zbrinuta i čuvana kao i uvijek.

Hvala vam na razumijevanju!

Sindikati Vertikale obrazovanja:

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA
NEZAVISNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA HRVATSKE
NEZAVISNI SINDIKAT ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA