SINOĆ U HNK ZADAR Iskustvo dječaka koji je 260 dana proveo u srpskom logoru

Hrvatska kazališna kuća Zadar sinoć je imala priliku ugostiti kazališne kolege iz Osijeka sa njihovom predstavom „260 dana“, koja je protekle godine po glasovima gledatelja izabrana za najbolju predstavu u Hrvatskoj.

Riječ je o uprizorenju autobiografskog romana Marijana Gubine koji je široj javnosti postao poznat nakon gostovanja u popularnoj emisiji „Nedjeljom u dva“ kod Aleksandra Stankovića. Marijan Gubina je kao desetogodišnji dječak bio zatočen sa svojom obitelji u srpskom logoru u Dalju i proveo je 26o dana u logorskom i kućnom zatočeništvu, noseći svaki dan na svojim nejakim plećima strahote rata.

Kako bi ovom životnom razdoblju i patnji cijele obitelji dao smisao i ostavio nasljeđe generacijama koje dolaze iza, odlučuje sve to staviti na papir u obliku romana koji se upravo tako i zove „260 dana“ i radi kazališnu  izvedenicu istog da približi gledateljima doživljeno. Snažni glumački nastupi ansambla i vrlo učinkovit dramaturški tekst drže pažnju gledatelja prikovanu na pozornicu cijelo vrijeme predstave i ne ostavljaju puno prostora mašti jer svaka scena jasno daje do znanja što je bilo poslije bez potrebe da se to izgovori naglas. Zla kob koja prati ovu obitelj se nastavlja i nakon rata, te svatko od njih na svoj način danas pokušava svome životu dati smisao.

Na kraju predstave se i sam autor penje na pozornicu sa porukom da je oprostio svima i da ne mrzi, te da to ne smijemo ni mi. U svom nastojanju da suzbije podjele i ratom posijanu mržnju Marijan uspješno vodi humanitarnu udrugu „Auxilium“i projekt „Mirotvorac“ usmjeren na ravnopravan život manjina i kulturu mira, te gostuje sa predstavljenjima svog romana i predstave diljem Europe.

Roman „260 dana“ ne silazi sa ljestvice najčitanijih knjiga, te je preveden na strane jezike, a kazališna uprizorenja na inozemnim daskama spremno čekaju prevedena na svoju realizaciju , kao i sam film prema ratnoj priči ove slavonske obitelji.

 

Sandra Marelja Muić