ŠKOLA BUDUĆNOSTI “Bajka mog života” spojila 2.c OŠ Šimuna Kožičića Benje i njihove roditelje u jednu veliku obitelj

“Bajka mog života” autobiografija je velikog danskog pisca bajki, Hansa Christiana Andersena koja je u svojoj srži  neprekidna priča o njegovom vlastitom životu, o borbi za književno djelo i slavu, ali sa smislom za humor i prema sebi samome. Naravno, “Bajka mog života” nije nimalo jednostavna priča za obraditi je, a uz to i postaviti na “kazališne daske”.

Ipak, upravo to su osmogodišnjaci 2. c razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje uz pomoć svojih roditelja, pod vodstvom učiteljice Gordane Šarić, a prema scenariju glumice zadarskog HNK Žane Bumber,  uspjeli ostvariti svojim višemjesečnim predanim radom i trudom te po prvi puta predstaviti jučer na gostovanju u sklopu školske božićne priredbe OŠ Voštarnica u prekrasnom prostoru samostana u Arbanasima.

Irena Dukić, ravnateljica OŠ Voštarnica istaknula je kako je u ovoj predstavi izuzetno upravo to što u njoj sa svojom djecom sudjeluju i njihovi roditelji te okupljenim djelatnicima, roditeljima i ostalim članovima rodbine koja su sudjelovala na priredbi izrazila nadu kako će takav rad i suradnja postati praksa i u njihovoj školi te da bi takvom načinu rada trebala težiti svaka pedagoška, odnosno odgojno – obrazovna ustanova.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-10

Scenarij za “Bajku mog života” napisala je glumica zadarskog HNK Žana Bumber koja je uz podršku razrednice 2. c Gordane Šarić ovaj veliki projekt za drugašiće i njihove roditelje, inače uglavnom potpune laike na polju glume, predstavila djeci i roditeljima koji su se pozivu na zajedničko sudjelovanje zaista izvanredno odazvali i izvrsno naučili i odradili zadane im uloge u priči. Naporne višemjesečne probe urodile su plodom i iz ove pomalo nesvakidašnje suradnje izrodilo se nešto izvrsno, prekrasna, topla priča, zabavna za gledatelje, edukativna i zabavna za djecu koja su u njoj sudjelovala i još sudjeluju, ali zabavna i emotivna za sve roditelje. Naime, rad na projektu sa svojom djecom i zbog svoje djece dodatno su ih zbližili i povezali sa svojim najmlađima, no, ujedno od razreda učinilo jednu cjelinu u kojoj se svi osjećaju kao jedna velika obitelj. Roditelji učenika u razredu najčešće su površni poznanici, u ovom razredu, sada,  to je drugačije.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-15

Iako je prvotni scenarij morao biti dosta kraćen kako bi uspio ući u program tradicionalne božićne priredbe OŠ Šimuna Kožičića Benje u sklopu koje i mnoga druga djeca viših i nižih razreda pokazuju što su naučila i vrijedno savladala, ipak do zadnjeg trenutka se nije znalo da li će  predstava pripremana uz veliki trud i napor svih sudionika ipak biti prikazana pred zadnji dan nastave u vrijeme za koje je bila namijenjena. Srećom, tada je u priču ušao ravnatelj škole Marko Marin i dao “zeleno svjetlo” predstavi na božićnoj priredbi. Naime,  on je uvijek znao prepoznati i nagraditi dječji trud koji je čini se urodio  velikim uspjehom već samom činjenicom da je povezao u zajedničkom predanom radu roditelje i njihovu djecu.

– Na predstavi smo radili nekoliko mjeseci. Ono što me oduševilo je upravo  veliki odaziv roditelja djece za sudjelovanje u istoj te su na takav način pružili veliku podršku  radu svoje djece i mene kao njihove učiteljice i razrednice. Tijekom ovih mjeseci stvorila se izvrsna suradnja što je i težnja škole budućnosti. U predstavi su djeca i njihovi roditelji primijenili svoje znanje, ali i stekli nova iskustva, a sve kroz igru, pokret i pjesmu. Predstava nam je donijela i više nego smo očekivali, ugodno druženje, razmjenu iskustava, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg razvoja djece. Ovo bi trebao biti primjer, odnosno dokaz kako se kurikulum stvara na terenu. Treba otvoriti vrata učionice kako  bi djeca s radošću u nju dolazila, jednako kao i njihovi  roditelji, zaključila je učiteljica Gordana Šarić.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-9

“Bajka mog života” predstava je sastavljena u 13 scena, prilagođenih kraćoj školskoj izvedbi. Integralna verzija scenarija je nešto duža i prikladnija samostalnom prikazivanju. U predstavi susrećemo svima nam dobro znana lica, Hansa Christiana Andersena mlađeg i starijeg, njegovu majku i oca, Charlesa Dickensa, Snježnu kraljicu, nekoliko Kay-a i Gerdi, baku, vranu, kneginjicu i kneževića te još neke druge likove. Zanimljiva je činjenica da u predstavi sudjeluju sva djeca 2. c razreda, nekoliko ih zbog njihove dobi (osam godina) glumi dječaka  Kaya, a nekoliko  djevojčicu Gerdu, no na sceni su svi oni povezani detaljima tako da gledatelju nije teško povezati o komu se radi, dok ostali pjevaju s odraslim Andersenom koji svira na gitari pjesmu Luke Nižetića  i Maje Posavec “Kad odrastem bit ću dijete”. Osim zajedničkog nastupa, u ovoj gotovo obiteljskoj predstavi sve rekvizite vezane uz scenografiju i kostime osigurali su i izradili upravo roditelji djece koji u njoj nastupaju. A Andersen, da, on zaista svira gitaru i pjeva sa “svojom družinom”.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-2

– Kroz ovu priču na ovakav način pokušali smo poraditi kako na promociji čitanja tako i na približavanju  ovakvog načina izričaja samoj djeci. Nastojali smo ih zainteresirati za lektiru, na  ovaj način im ispričati priču i kroz igru im približiti samog Andersena i njegovu priču. Kao što je već razrednica Gordana rekla, nastojali smo pokrenuti projekt kojim bi svima pokazali kako  bi škola budućnosti trebala izgledati, u uskoj suradnji djece i njihovih roditelja, stjecanje znanja  i novih vještina kroz igru, što je djeci najvažnije i svakako  najinteresantnije. Svi smo jako ponosni na njih i jako smo im zahvalni jer su pokazali iznimnu upornost, trud tijekom ovih mjeseci. Vjerujem da su svi pomalo umorni nakon svega, ali krajnji rezultat je izvanredan i svi sudionici, odrasli i djeca trebaju biti ponosni jer su napravili i odradili veliki posao, istaknula je glumica zadarskog HNK Žana Bumber.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-11

Nakon svega, tko zna gdje je priči kraj, možda ukoliko bude sreće i volje zaživi i van zidova škole, na kazališnim daskama, na školskim natjecanjima i sl. Stoga je ovaj tekst prigodno završiti upravo Andersenovim životnim motom “Sve što u životu vidiš i dodirneš je bajka, još neispričana”, a mi bismo dodali, ova vjerojatno još dugo neće biti završena.

Svi zainteresirani “Bajku mog života” u izvedbi 2. c OŠ Šimuna  Kožičića  Benje, njihove učiteljice i roditelja mogu  pogledati  već večeras u sklopu školske božićne priredbe s početkom u 18 sati.

bajka-os-simuna-kozicica-benje-5

bajka-os-simuna-kozicica-benje-1

bajka-os-simuna-kozicica-benje-3

bajka-os-simuna-kozicica-benje-6

bajka-os-simuna-kozicica-benje-7

bajka-os-simuna-kozicica-benje-8

bajka-os-simuna-kozicica-benje-12

bajka-os-simuna-kozicica-benje-18

bajka-os-simuna-kozicica-benje-16

bajka-os-simuna-kozicica-benje

bajka-os-simuna-kozicica-benje-17