SLIJEDEĆE NEDJELJE Održat će se treće izdanje Virskog triatlona SLIJEDEĆE NEDJELJE Održat će se treće izdanje Virskog triatlona
Polako se slažu kockice oko III. izdanja Virskog triatlona, sada već tradicionalnog listopadskog natjecanja koje natjecateljski i simbolički označava kraj sezone za najbolje hrvatske... SLIJEDEĆE NEDJELJE Održat će se treće izdanje Virskog triatlona

Polako se slažu kockice oko III. izdanja Virskog triatlona, sada već tradicionalnog listopadskog natjecanja koje natjecateljski i simbolički označava kraj sezone za najbolje hrvatske triatlonce. Sve što se dosad imalo odraditi od Korčule na početku sezone, pa do Splita u sredini te subotnje Vrličke utrke i duatlona – odrađeno je, a ostalo je još samo staviti „točku na i“ te podijeliti kup medalje u olimpijskom triatlonu. Mjesto radnje je otok Vir, a datum nedjelja 14. listopada na dionicama plivačke staze u Virskom moru kod plaže Jadro, biciklističke oko Virskog prstena te trkačke uz naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica, Prezida, odnosno u samoj završnici uz šetnicu i plažu Jadro. Discipline su ustanovljene na drugom, prošlogodišnjem izdanju Virskog triatlona: najatraktivniji olimpijski triatlon, potom supersprint triatlon i štafetna verzija iste discipline te ulična utrka na 5 kilometara.

– Sve je isto kao prošle godine, a ista je i natjecateljska staza. Pokazala se kao najbolje rješenje za otok. Izuzetno je trkačka, ravna i brza, dok je ona biciklistička zaista prekrasna. Ide kroz prirodu, uzbudljiva je i vozi se po lijepom asfaltu – kaže direktor Virskog triatlona Ivan Pavić. Član je TK „Split“ pa triatlonski događaj na Viru može usporediti sa svim drugim triatlonima od spomenute Korčule do Vrlike.
– Mene je Vir fascinirao od prve utrke koju smo organizirali. Vir je prekrasna destinacija, a ljudi koji su u organizaciji ovog eventa zaista znaju svoj posao. Sve se odrađuje besprijekorno, pa Vir s pravom može razmišljati o organizaciji poluironmana, odnosno pravoj međunarodnoj manifestaciji koja može nadići okvire ne samo Hrvatske, već i Europe – misli Pavić čije razmišljanje nije bez rezona: sportašima su privlačne ekstremnije natjecateljske dužine, pa organizacija poluironmana ili nekakvog challengera jamči pristojnu masovnost i jači međunarodni karakter, dok je Vir u svojim natjecateljskim kapacitetima dovoljno prostran i za prihvat 600-700 ili čak tisuću bicikla na pozicijama izmjena.
– Definitivno Vir ima takav kapacitet. Organizacija takvog događaja u perspektivi bi tražila još jaču organizaciju i zatvaranje cesta sa svih strana, ali bi s druge strane donijela vrhunski sportski događaj s kojim se može otvoriti ili zatvoriti sezona. Također moram istaknuti kako je Vir ujedno zaista prekrasna destinacija – poručuje Pavić najavljujući još jedno lijepo triatlonsko nadmetanje na otoku koje će i treći put okupiti sve najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima.
Program III. Virskog triatlona počinje u subotu od 18 sati s podizanjem startnih brojeva, dok je u 20 sati svečano otvorenje natjecanja i tehnički brifing. Zajednička večera uz zabavni program predviđeni su od 20:30. U nedjelju od 8:30 je otvaranje zone izmjene i podizanje startnih brojeva, potom u 9:15 zatvaranje zone izmjene za supersprint triatlon i od 9:30 start supersprint triatlona (pojedinačno i štafetno, muškarci i žene). U 9:45 je zatvaranje zone izmjene za olimpijski triatlon, a od 9:50 predstartna procedura te u 10 sati start olimpijskog triatlona za muškarce. U 10:10 je start za žene u istoj disciplini, dok je start ulične trke na 5 kilometara predviđen za 12 sati. Dodjela nagrada, medalja i pehara bit će u 14 sati, nakon čega sve sudionike uz zajedničko druženje očekuje tradicionalna „Pašta party“.

OKVIR: U NEDJELJU VRHUNSKI UVJETI ZA TRIATLON
Vremenska prognoza za nedjeljno triatlonsko jutro i prijepodne na Viru obradovat će najbolje hrvatske triatlonce: predviđa se slabi jugozapadnjak 11 km/h, odnosno umjereno valovito more zagrijano na oko 20 stupnjeva s istom ili nešto većom temperaturom zraka te sunčanim razdobljem tijekom cijelog dana. Vremenske prilike bit će idealne, vrhunske za žestoke borbe u olimpijskom triatlonu, supersprint triatlonu i utrci na 5 kilometara.

OKVIR: PONOVNO MEĐUNARODNO NATJECANJE
Mađar Csongor Lehmann iz Tiszaujvarosa 19-godišnji je nadareni triatlonac koji se kao prvi ovogodišnji međunarodni natjecatelj prijavio na III. Virski triatlon. Po ITU World Rankingu Lehmann je 198. triatlonac na svijetu s četiri pobjede i sedam postolja u karijeri, a ovo će mu biti prvi nastup na otoku. Mađar inače nije prvi međunarodni natjecatelj; prošle godine nastupilo je četvoro triatlonaca iz Herceg Novog u Crnoj Gori, a uz bosansko-hercegovačke i slovenske triatlonce, virskom natjecanju dali su međunarodni karakter.

OKVIR: POBJEDNICI I REKORDI VIRSKIH TRIATLONA
Na prva dva izdanja Virskog triatlona u supersprint triatlonu i olimpijskom triatlonu pobjede su odnijeli najjači hrvatski triatlonci. Prije dvije godine trijumfirao je prvak Hrvatske Jacopo Butturini iz TK „Zadar“, a godinu kasnije još jedan hrvatski triatlonski šampion, Matija Lukin iz gornjostubičkog TK „Rudolf Perešin“. Butturini je pobijedio nakon 750 metara plivačke dionice na plaži Jadro, vožnje biciklom po Virskom prstenu u dužini od 20 kilometara i trčanja 5 kilometara u konkurenciji 74 natjecatelja u vremenu 57:12, dok je Lukina nakon 1,5 kilometara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom i 10 kilometara trčanja s vremenom 1:56:16, ili svega osam minuta slabije od olimpijskog rekorda, prvi prošao ciljem na virskoj rivi. Šampionski naslov u sprint triatlonu 2016. godine otišao je u ruke Sonje Škevin iz zagrebačkog TK „Swibir“ koja je supersprint triatlon odradila u vremenu 1:05:44, dok je 2017. bila najbolja i u olimpijskom triatlonu kada je oprala konkurenciju s vremenom 2:16:26. Silvije Tomac iz TK „Maksimir“ pobijedio je u utrci na 5 kilometara prošle godine s vremenom 15:21, dok je na I. Virskom triatlonu 2016. godine trijumfirao Srđan Oršulić iz TK „Split“ ostvarivši vrijeme 16:26. Petra Koceić, također iz splitskog triatlonskog kluba, bila je najbolja u konkurenciji žena s vremenom 21:25 prije dvije godine, a 2017. pobjedu je odnijela Maja Negovanović iz splitskog „Marjana“ s vremenom 21:31. Ukupno je na I. i II. Virskom maratonu u svim disciplinama i natjecanjima nastupilo 330 triatlonaca i trkača.

IMG-20181008-WA0006

IMG-20181008-WA0008

IMG-20181008-WA0007

IMG-20181008-WA0010

 

IMG-20181008-WA0005

IMG-20181008-WA0004