ŠOŠU KRITIZIRALI ZBOG DISKRIMINACIJE SINA POGINULOG BRANITELJA Kalmeta ga opravdavao!

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra koja je potrajala do iza ponoć, na dnevnom redu bilo je i izvješće o radu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra.

Priliku da postave pitanja o brojnim aferama koje su obilježile protekle dvije godine iskoristili su gradski vijećnici Antun Novoselović i Marko Pupić Bakrač.

Novoselović je kazao:

“Nagledali smo se afera, pogotovo 2014. godine, kada je od 10 primljenih vatrogasaca osam bilo djece vaših zaposlenika. Dakle, 80 posto. To je čisti nepotizam. Vi potom sastavljate operativne grupe, a u njima rođaci. To su sigurnosne situacije u kojima bi nepotizam trebao biti sveden na najmanje moguće mjere. Znamo što je bilo na Kornatima, pa su stradali očevi i sinovi, jedna obitelj bi ostala bez dva svoja člana. Bile su i inspekcije kod vas, a ništa o tome se ne vidi u izvješću koje ste nam dali. Dijete poginulog hrvatskog branitelja je bilo tamo i pokušalo se zaposliti, ali nije uspjelo, dok je osam sinova vatrogasaca zaposleno. Sad vi nama recite da je to slučajno i normalno?!” – kazao je Novoselović dodajući kako se ne vidi u izvješću koliko je potrošeno na reprezentaciju.

“Što se tiče korištenja službenog vozila. Imate ga vi, ali ima ga i vaš zamjenik. On dobiva i putne troškove. Tajnik vatrogasaca ima službeni vozilo, a on je ujedno u srodstvu s visokopozicioniranim dužnosnikom u Vatrogasnoj zajednici. Dakle, opet nepotizam. U DVD-ima su profesionalni vatrogasci, što znači da ste izvlačili novac, na vašu inicijativu išlo se na proširenje jedinica. Nije vidljivo da li im fakturirate i kako. Vi ste se proširili na teritorij djelovanja na područja na kojima ste i prije djelovali, poput Bibinja, tamo ste osnivali dobrovoljna vatrogasna društva samo kako biste novac podijelili i izvlačili. “- optužio ga je Novoselović.

Na Šošin odgovor kako su vatrogasci hvaljeni da dobro rade svoj posao Novoselović je odgovorio da zašto ga ne bi radili dobro kada su za to dobro plaćeni.

“Ne rade oni volonterski pa da se mi divimo što su ugasili požar. Plaćeni su. Prije ste rekli da se na natječaj prijavilo njih stotinu. Pa ne bi bila tolika navala da je loše biti vatrogasac i da nisu dobro plaćeni” – poklopio ga je Novoselović.

Marko Pupić Bakrač je podsjetio kako od 1999. godne JVP Grada Zadra postoji i do sada nikad nije podnosila izvješće, iako sve druge gradske tvrtke jesu. “Satalno slušamo afere. Zapovjednik bi trebao biti častan, a ne stalno izložen aferama. Osim nepotizma, stalno se vatrogasna postrojba koristi za stranačke aktivnosti. Primjetio sam da je tijekom godine bilo samo 4 požara na brodu. Službeni brod se, prema mojim informacijama, koristi za stvari koje nemaju veze s vatrogastvom. Želim pismeno izvješće koliko milja je prešao, koliko goriva je potrošio i koliko intervencija je imao brod.” – kazao je Pupić Bakrač.

“Puno je kontraverzi oko postrojbe, a za većinu je odgovoran zapovjednik. Rekao je da su vatrogasci Kalmetina vojska. Ta izjava je bila neprimjerena i ocrnila je sve vatrogasce. Što se tiče zapošljavanja djece vatrogasaca, mislim da niste trebalo to tako odraditi. Izjavili ste da su oni bolji kandidati jer su im očevi vatrogasci. Slično je rekla Lovrin kada je kćer zaposlila na sudu. Zadnja je ova afera sa glasnogovornicom. Mislim da biste vi zapovjedniče, zbog uloge u stranci, trebali dati ostavku u stranci ili na mjestu zapovjednika.” – kazao je Rubeša.

Osvrnuo se i na vješanje zastave na kući zapovjednika Šoše na datum 10.4.

“Grad Zadar je bio pod fašističkom Italijom, a netko tko zastavu 10.4. vješa bi volio da smo ostali pod fašističkom Italijom. Ne  smije se događati da zapovkednik vatrogasaca to radi.” – kazao je Rubeša.

U obranu Šoše stao je gradonačelnik Kalmeta.

“Zaposlen je tamo i sin od Jadrana Perinića, SDP-ovca, koji je ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje.”

Pupić je odgovorio da je Kalmeta dao izjavu “Frcat će perje utvrdi li se da je bilo nepotizma”, a danas da brani Šošu “Vi gradonačelniče danas jedno, a drugi dan drugo. Kako vitar puše.” – kazao je Pupić Bakrač, a Rubeša se na dovezao da oni ne podržavaju uhljebljavanje djece političara, ni HDZ-a ni i ostalih subjekata.

Kalmeta se branio:

“Rekao sam da će frcati šerje, ali rekao sam da ću pričekati izvješće inspekcijskog nazora. Ono je pokazalo da nije bilo nepravilnosti. Zato nije frcalo perje. Doći će kraj i tome da inspektori rade dva od osam sati.”

Šoša se branio da je sve formalno dobro odrađeno, te da nije bilo nepravilnosti.

“Inspekcijska služba je nakon mjesec dana češljanja utvrdila da nema nepravilnosti. Svi su pitanja izvlačila iz koverte. Medijima su se javili oni koji nisu prošli. Primljeni su najsposobniji. U Americi nema šanse da nekoga prime za vatrogasca ako mu netko iz obitelji nije bio u vatrogascima. Osim toga, na natječaj su se javila djeca Rogića, Lilića i Šindije, a nisu primljeni” – kazao je Šoša na što mu je Novoselović odgovorio da tko zna kako i na koji način su se pripremala pitanja.

“Baš bi bilo krasno da je na natječaju od deset osoba primljeno svih deset sinova vatrogasaca.” – ironično je odgovorio Novoselović.

Šoša je potvrdio kako i on i njegov zamjenik imaju službene automobile na raspolaganju 24 sata dnevno, ali da to nisu auta od JVP nego od Vatrogasne zajednice.

Što se tiče vatrogasnog broda, Šoša je rekao da se ne koristi u privatne svrhe nego da se njime obilaze zadarski otoci koji imaju dobrovoljna društva, te da se njime koriste i ronioci.

Vijećnicima međutim nije bilo jasno zašto se brodom vrijednim četiri milijuna kuna obilaze otoci i njime na ronjenje voze ronioci, kada se za tu svrhu mogla napraviti brodica vrijedna 40 tisuća kuna?!

Šoša je priznao da ti ronioci nemaju pravo sudjelovati u intervencijama, pa se postavilo pitanje koja je njihova uopće svrha.

Komentirajući “aferu glasnogovornica” Šoša je kazao kako je prijava povučena i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

“Afere nema, nju izmišljaju pojedinci.” – kazao je Šoša na što mu je Pupić Bakrač odgovorio protupitanjem:

“Zar niste prošle godine bili na dva dana pritvoreni? Zašto ste bili u pritvoru?! Zar to nije afera?! Ja sam već tada upozoravao da se na žrtvu više pritisci da povuče prijavu protiv vas i to se i dogodilo, prijava je povučena, a vi oslobođeni. Recite, kad se sve to uzme u obzir, jeste li Vi ponosni na sebe?!- upitao ga je Pupić Bakrač, na što je vijećnica Irena Dragić Šoši rekao da on ne bi ni smio biti zapovjednik jer nema potrebnu stručnu spremu.

Zapovjednik vatrogasaca, po njenom mišljenju, ne bi smio biti netko s diplomom tete u vrtiću.