Splitski pisac Ante Tomić izvrijeđao Bibinjce i sve sudionike Kristalne noći Splitski pisac Ante Tomić izvrijeđao Bibinjce i sve sudionike Kristalne noći
Splitski pisac i novinar Ante Tomić napravio je intervju za Jutarnji list s pravoslavnim episkopom eparhije dalmatinske Nikodimom Kosovićem, a intervju je objavljen tri dana... Splitski pisac Ante Tomić izvrijeđao Bibinjce i sve sudionike Kristalne noći

Splitski pisac i novinar Ante Tomić napravio je intervju za Jutarnji list s pravoslavnim episkopom eparhije dalmatinske Nikodimom Kosovićem, a intervju je objavljen tri dana nakon što je obilježena 28. obljetnica smrti Franka Lisice, mladog hrvatskog redarstvenika, koji je poginuo u 23. godini života, u napadu pobunjenih Srba 2. svibnja 1991. godine.

Obljetnica smrti obilježena je dostojanstveno, organiziran je mimohod iz Bibinja do mjesta pogibije na brdu Štrkovača kod Polače, položeni su vijenci i tamo i na grobu u Bibinjama, a služena je i sveta misa zadušnica.

Mnogi Bibinjci i Zadrani s tugom su se prisjetili tih dana prije 28 godina, kada su počele padati prve žrtve, i kada je postalo jasno da se Hrvatima sprema nešto loše.

Bibinjci su se s tugom, ali i ponosom sjetili i Kristalne noći.

Podsjetimo, nakon vijesti o tome da je ubijen Franko Lisica, njegovi sumještani spontano su se organizirali i u koloni koja je brojila više od tisuću članova došli u grad.

Tamo im se pridružio i dio Zadrana, te su ispunjeni gnjevom i tugom zbog smrti mladog sumještanina, ne razmišljajući u koliki rizik se upuštaju, hrabro paradirali pored vojarne u kojoj je bila naoružana vojska koja je jedva čekala zapovjed da zapucaju. Mnogi koji su bili svjedoci ovog prosvjeda kažu kako tako veličanstven prosvjed nije nikad, ni prije ni kasnije, viđen na ovim prostorima.

Pri tome su razbijeni i izlozi nekih lokala čiji vlasnici su bili Srbi zbog čega je prosvjed nazvan Kristalna noć.

Intervju koji je objavio Ante Tomić, uzrujao je sve one koji su ga pročitali, i to ne zbog riječi njegova sugovornika, pravoslavnog episkopa Nikodima. On je, prisjećajući se tih dana, koje je doživio kao 10-godišnji dječak, koji je odrastao na Poluotoku, govorio oprezno, pažljivo da se njegove riječi ne bi protumačile kao provokacija, no s druge strane, Tomić je u uvodnom dijelu, svojim riječima, na najružniji mogući način izvrijeđao sudionike Kristalne noći, kao i sami događaj.

Evo što je napisao:

“Premda je prošlo dvadeset osam godina, jasno se sjećam kad je zapravo prestalo vrijediti sve što sam dotad znao o ljudskoj prirodi. Pripijen sam stajao uza zid kod Studentskog kluba u Zadru, gledajući kako se izbezumljena rulja valja ulicama, razbija izloge i pomamno grabi konzerve, cigarete, cipele, košulje, posteljinu, zavjese, pegle, stolice, lustere, čak i, za ne vjerovati, knjige. Ljudi su trčali opijeni od radosti noseći u naručjima tanjure, lonce, haljine, televizore, telefone, zimske salame, ukiseljenu ciklu, vinjake, bombonijere, gramofonske ploče i tepihe. Do sljedećeg jutra opljačkano je više od devedeset srpskih dućana i kafića.

Dvjestotinjak metara od mene, u tadašnjoj Ulici Nikole Tesle, danas Stomorici, toga je toplog svibanjskog popodneva devedeset prve jedan srpski mališan virio kroz prozor, iako ga je majka upozoravala da je opasno i da se odmakne. Nisam tada znao za njega, ali da ste me upitali što je kasnije bilo od jednoga koji je već sa deset godina neposredno svjedočio nacionalističkom divljanju kakva je bila notorna zadarska Kristalna noć, rekao bih vam da taj nije imao osobite šanse postati razumna osoba.”

Cijeli intervju možete pročitati ovdje: Jutarnji list

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #1 Author

  Da, to je Ante Tomić.

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #2 Author

  Smeće od čovika ,novinara, pisca,hrvata, sina svojih roditelja, unuka svojih didova i baba.

  Odgovori

  • Anonimno

   10. listopada 2020. #3 Author

   Sto si ukrao te noci?

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #4 Author

  Prosvijetlit će ga Bibinjci..

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #5 Author

  Kanta puna govana.

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #6 Author

  jos nisam upoznao normalnog bibinjca
  dakle….

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #7 Author

  Marin Mrdjen, docekat ce, i on, ono sto je odavno zasluzio!

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #8 Author

  “zaplijenjene” cipele su se probavale na klupicama na rivi. Pet kutija pa vidi sto valja. Do kad cemo se pravit blesavi? Do kad cemo biti seronje u pobjedi?
  Definirajte dostojanstvo. Tomic bi sigurno znao.

  Odgovori

 • Anonimno

  8. svibnja 2019. #9 Author

  Tomić je stvarno go..o od ćovika i ne zna da je po majčinoj lozi obitelj Kosović iz njegova kraja.Ili zna…..

  Odgovori

 • Anonimno

  9. svibnja 2019. #10 Author

  govno smrade polu srpski da bogda ti bilo ono sto je srbima tvojim genima

  Odgovori

  • Anonimno

   9. svibnja 2019. #11 Author

   Jedi govna seljačino. Iskompkeksirani ste do bola! Hrvati su ubili Franka Lisicu da bi optužili Srbe i napravili ZadarskimSrbima što su napravili

 • Anonimno

  10. listopada 2020. #12 Author

  Ovdje komentiraju samo sudionici pljacke/kristalne noci ili kaj ? Ima li netko zavrsena 4 razreda srednje? Pa Tomicu je vise knjiga palo s police nego sto cete svi vi skupa papani procitati u vasim bijednim zivotima.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.