Stanovnici Sinjoretova najavili prosvjed: ‘Ne želimo da nas truju azbestom!’

Sljedeće subote, s početkom u 9 sati održat će se prosvjed – stanovnici zadarskog predjela Sinjoretovo izlaze na ulice! Najavljeno je to na današnjem okupljanju.
Govor je tim povodom održao stanovnik Sinjoretova Tomislav Stanić:

– Mi smo obični građani koji uredno plaćaju svoje obaveze. Okupili smo se zbog više od 78 tona otrovnog azbesta kojeg su dovezli u Sirovinu. Oni su dobili dozvolu da to mogu ovdje skladištiti, no ovo nije skladište u području koje nije naseljeno, već je ovo naselje sa četiri tisuće stanovnika. Ujedno su to skrivali od građana i medija. Znamo što se događalo kod Vranjica u blizini Kaštela. Zbog tvornice Salonita ljudi su obolijevali od raka i azbestioze. Radi se o igličastim česticama koje lete daleko, one mogu doći do Gaženice, Sokinog briga, Crvenih kuća, Crnog, ističe Stanić.

Dodao je i kako ovo nije politički skup:

– Nas mlade nije briga za niti jednu političku stranku. Nama je bitno da živimo i da imamo budućnost.

Kontakt građana sa Sirovinom do sada nije uspostavljen:

– Želimo to napraviti na ovaj način. Ne znamo ni u što se još petljamo, radi se o jakim političkim snagama. Drago mi je što nas nijedan političar nije došao podržati. Neka oni nakon ovog svega vide da su oni trebali biti ti koji će reagirati, a ne mi građani.

Prosvjed će se održati sljedeću subotu, 1. kolovoza u 9 sati. Krenut će se iz prostorija MO Sinjoretovo, mirnim korakom do Odlagališta Sirovina.

– Bit će to korak za život i za zdravlje. Mladima su obećali igralište, a dobili su otrov. Želimo azbest što dalje od našeg naselja, zaključak je skupa.

IMG-20200726-WA0001

IMG-20200726-WA0003