Šteta koju je uzrokovao mraz od 25. do 28. travnja iznosi 50 milijuna kuna! Šteta koju je uzrokovao mraz od 25. do 28. travnja iznosi 50 milijuna kuna!
Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u proteklih je nekoliko dana zaprimilo prva priopćenja o šteti koju je uzrokovao mraz u razdoblju... Šteta koju je uzrokovao mraz od 25. do 28. travnja iznosi 50 milijuna kuna!

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u proteklih je nekoliko dana zaprimilo prva priopćenja o šteti koju je uzrokovao mraz u razdoblju od 25. do 28. travnja 2016 godine. Prema prvim procjenama radi se o značajnim štetama na povrtlarskim i voćnim kulturama, a poglavito na vinovoj lozi. Štete se kreću od 90-100% na voćnjacima  i do 90% na ostalim kulturama.

Nakon što su gradska, općinska i županijsko povjerenstvo napravila izvid štete, u ovom trenutku može se reći da štete prelaze 50.000.000,00 kn (pedesetmilijunakuna) a pravi omjeri šteta znati će se nakon završene konačne procjene štete. Temeljem iznesenog, županijsko povjerenstvo za procjenu šteta  od elementarnih nepogoda predložilo je županu Stipi Zriliću proglašenje elementarne nepogode, te je župan 5. svibnja donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom za  područje Grada Benkovca, Općine Galovac, Općine Novigrad i Općine Posedarje.

“Pozivaju se poljoprivrednici koji su pretrpjeli štetu na navedenim područjima da svoju štetu prijave nadležnim gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu štete najkasnije do 12. svibnja 2016. godine.” – istaknuo je predsjednik županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Davor Lonić.