Stop nasilju nad ženama! – Pružimo im pomoć i podršku koju zaslužuju

U utorak, 21. studenog, organiziramo javnu akciju na Narodnom trgu od 10:00-12:00h kako bi informirali širu javnost o važnosti borbe protiv nasilja nad ženama, kao mali znak podrške obilježavanja 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama!

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o „Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela“, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinjama svih kaznenih djela na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas – međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen. Tijekom protekle 3 godine Mreža podrške pružila je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga za više od 1700 osoba. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa.

Važno nam je i informirati građane o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja nasilja i svih kaznenih djela, kao i upoznavanja sa uslugama besplatne pomoći i podrške koje žrtve i svjedoci kaznenih djela mogu dobiti u udruzi ZvoniMir, u našem uredu u Zadru, na adresi Špire Brusine 9.

Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

Od 20. do 26. studenog, na radio postajama Zadarske županije, moći ćete čuti informacije o dostupnim uslugama te kontaktima na koje se žrtve i svjedoci mogu javiti.

Za više informacija pratite službenu stranicu Mreže podrške: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/

Kao i službenu stranicu udruge ZvoniMir: https://zvonimir.hr/

Kao i Facebook stranicu udruge ZvoniMir: https://www.facebook.com/zvonimir.udruga/